AFP: Oligarhii ucraineni ar putea să renunţe la Viktor Ianukovici

Oligarhii ucraineni puşi în umbră de dominaţia "clanului" preşedintelui Viktor Ianukovici dau semne de nerăbdare şi ar putea deveni periculoşi pentru regim, mai ales prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează, apreciază analişti, citaţi de AFP.

595 afișări
Imaginea articolului AFP: Oligarhii ucraineni ar putea să renunţe la Viktor Ianukovici

Viktor Ianukovici (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Telespectatorii ucraineni au putut astfel să vadă imaginile şocante ale violenţelor comise de politişti împotriva manifestanţilor, fără precedent în Ucraina, pe posturile de televiziune controlate de aceşti puternici oameni de afaceri, până în prezent loiali puterii.

Fie că este vorba de postul de televiziune Inter, legat de magnatul în domeniul industriei chimice Dmitri Firtaş, sau de postul de televiziune Ukraina a lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi sponsor al partidului aflat la putere, prim-planul a fost acordat manifestanţilor proeuropeni şi antiregim.

"Toate posturile care aparţin «vechilor oligarhi» au oferit o acoperire completă şi obiectivă a manifestaţiilor", subliniază expertul Natalia Ligaceva, care se ocupă de monitorizarea posturilor de televiziune.

"Acest fapt sugerează că anumiţi oligarhi ar putea susţine schimbările în ţară", adaugă Ligaceva.

"Doar posturile de televiziune ruseşti au rămas pro-Ianukovici. Posturile de televiziune ucrainene aparţinând oamenilor de afaceri care depind de preşedinte arată o obiectivitate demnă de respect, ceea ce oferă optimism opozanţilor, care ştiu că (magnaţii) riscă în caz de eşec al mişcării de contestare", scria sâmbătă influentul săptămânal Dzerkalo Tijnia.

Posturile de televiziune ICTV şi STB, controlate de Viktor Pinciuk, care deţine a doua avere din Ucraina şi este ginerele influentului fost preşedinte Leonid Kucima, îl promovează pe Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei.

Naş politic al lui Viktor Ianukovici, care a fost premier la începutul anilor 2000, Leonid Kucima a semnat săptamâna trecută, împotriva tuturor aşteptărilor, alături de alţi doi foşti preşedinţi ucraineni, o declaraţie care ia partea protestatarilor.

"Acest gest poate fi interpretat ca un avertisment sau o provocare lansată de vechii oligarhi", apreciază analistul politic Taras Berezoveţ, director al grupului Berta Communications.

Cunoscut pentru galeria sa de artă contemporană din Kiev şi pentru conferinţa internaţională pe care o organizează în fiecare an la Ialta, la malul Mării Negre, pe tema "opţiunii europene" a Ucrainei, Pinciuk este de departe miliardarul cu cea mai bună reputaţie.

"Ar putea să folosească relaţiile sale internaţionale precum Tony Blair (fostul premier britanic) sau Bill Clinton (fostul preşedinte american) în beneficiul opoziţiei", consideră Berezoveţ.

Potrivit acestui expert, oligarhii, atotputernici sub precedenta putere, şi-au văzut poziţiile slăbite după sosirea la putere a lui Viktor Ianukovici şi apariţia unui nou clan politico-financiar, supranumit "Familia".

În afară de însuşi şeful statului, fiul său cel mai mare, Oleksandr, este considerat figura centrală a clanului din care mai fac parte vicepremierul Serghi Arbuzov, în vârstă de 37 de ani, şi ministrul de Interne Vitali Zaharcenko.

Acesta din urmă este acuzat de opozitie că a ordonat violenţele împotriva manifestanţilor.

Potrivit deputatei Inna Bogoslovska, care a plecat din Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, aceleaşi linii de fractură traversează majoritatea politică a actualului preşedinte.

Potrivit ei, "90% dintre deputaţii (majorităţii) (...) sunt umiliţi".

Chiar dacă oligarhii sunt discreţi pentru moment, situaţia se poate schimba imediat dacă mişcarea de contestare persistă, spun analiştii.

"Oligarhii nu se grăbesc să sprijine deschis manifestaţiile proeuropene, acest lucru ar antrena riscuri mari chiar şi pentru cei mai puternici", subliniază politologul ucrainean independent Volodimir Fesenko.

Însă, în opinia expertului economic Oleksandr Jolud, "nu se poate exclude un conflict" deschis între "vechii oligarhi" şi clanul de la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici