AFP - Tinerii, vârful de lance al protestelor din Turcia: "Suntem aici pentru a ne proteja drepturile şi pentru a spune AJUNGE Guvernului fascist"

Părinţii care îi cred complet străini de politică se înşală cu privire la tinerii din generaţia capitalistă care, cu toate că resping partidele tradiţionale, reprezintă "vârful de lance" al protestelor faţă de Guvernul turc.

655 afișări
Imaginea articolului AFP - Tinerii, vârful de lance al protestelor din Turcia: "Suntem aici pentru a ne proteja drepturile şi pentru a spune AJUNGE Guvernului fascist"

AFP - Tinerii, vârful de lance al protestelor din Turcia: "Suntem aici pentru a ne proteja drepturile şi pentru a spune AJUNGE Guvernului fascist" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ali tocmai a sărbătorit împlinirea a 18 ani. Cu o mască improvizată pentru a se proteja de gazele lacrimogene, el s-a instalat de trei zile, alături de colegii săi de liceu, în piaţa Kizilay, centrul protestelor din capitala Ankara.

"Suntem aici pentru a ne proteja drepturile, felul în care trăim şi pentru a spune «ajunge» Guvernului fascist", declară aprins tânărul.

Părinţii săi i-au interzis categoric să participe la proteste, povesteşte zâmbind Ali, însă au renunţat în faţa hotărârii sale.

"Au înţeles foarte bine că nu protestăm pentru a ne distra, ci pentru viitorul nostru", a declarat el.

"O sun totuşi pe mama după ce poliţia ridică manifestanţi, ca să nu vină "să mă caute ..."

Înflăcărarea tinerilor de a se mobiliza, prin intermediul reţelelor sociale, pentru a se alătura unei mişcări iniţiate de mai mulţi ecologişti din Istanbul, ce se opun distrugerii unui parc publice, i-a surprins pe sociologi, care cred că generaţia născută în anii 1990 este complet străină de politică.

"Bravo copii! Credeam că sunteţi fructul capitalismului, însă aţi distrus toate ideile primite", scria săptămâna aceasta un editorial al cotidianului liberal Hürriyet.

Sondajele realizate în rândul tinerilor protestatari care ocupă Piaţa Taksim din Istanbul, de o săptămână, au confirmat că, deşi se ţin la distanţă de "bucătăria" politică turcă, ei rămân foarte preocupaţi de "problemele din sfera publică".

O anchetă a Universităţii Bilgi din Istanbul a arătat că 53% dintre contestatari nu au participat niciodată la o reuniune politică, iar 70% nu sunt membrii niciunei organizaţii politice.

Cu toate acestea, 92% dintre ei afirmă că represiunea poliţiei şi restricţiile din viaţa lor cotidiană impuse de Guvernul islamo-conservator, aflat la putere din 2002, adesea denunţate drept o islamizare treptată a Turciei laice, sunt unele dintre principalele motivaţii ale mobilizării lor.

"Principala lor revendicare este să nu se intervină în spaţiul lor privat şi să fie ascultaţi", explică sociologul Nilufer Narli, profesoară la Universitatea Bahçesehir din Istanbul, citat de cotidianul Milliyet. "Amuzându-se pe reţelele sociale, această generaţie îşi exprimă şi opiniile politice", adaugă ea.

"Ne luptăm pentru drepturile noastre fundamentale, contra unui Guvern care vrea să ne controleze viaţa", declară Can Dogan, un student în vârstă de 23 de ani, care participă la protestele din Istanbul.

"Nu suntem o generaţie de alcoolici sau vandali, suntem cetăţeni responsabili", declară prietena sa Merve.

Aceasta este o aluzie la recentele declaraţii ale premierului Recep Tayyip Erdogan, care a calificat manifestanţii drept "extremişti" şi "vandali", şi a încearcat să justifice o lege recentă, care limitează consumul de alcool, din dorinţa de a "nu mai exista o generaţie care merge clătinându-se zi şi noapte sub influenţa alcoolului".

"Erdogan a mizat pe economie pentru a seduce masele. Şi într-o oarecare măsură a reuşit, societatea de consum este în plin avânt în Turcia", declară Cengiz Aktar, politolog la universitatea Bahcesehir.

"Cu toate acestea, formula «Consumă şi taci», are limitele ei", a adăugat el. "Oamenii spun «Ajunge, mai vrem şi libertăţi»".

Această revendicare este confirmată de Elif Capli, în vârstă de 19 ani, care a venit tocmai de la Ankara. "Nici chiar tatăl meu nu intervine în viaţa mea privată cum o face Tayyip (Erdogan) ", declară tânărul născut într-o familie conservatoare. "De ce se amestecă?"

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici