AFP: Tot mai multe familii sunt afectate de SĂRĂCIE în Spania

Crucea Roşie a lansat un nou apel, luni, pentru ajutorarea persoanelor afectate de criză în Spania, în contextul în care un raport recent al Consiliului Europei (CoE) subliniază "o evoluţie îngrijorătoare a sărăciei în rândul unor familii" din această ţară.

173 afișări
Imaginea articolului AFP: Tot mai multe familii sunt afectate de SĂRĂCIE în Spania

AFP: Tot mai multe familii sunt afectate de SĂRĂCIE în Spania

Organizaţia umanitară a decis în 2012 să se abată, în mod excepţional, de la regula sa de a nu strânge donaţii decât pentru victimele unor catastrofe naturale, conflicte şi războaie, lansând operaţiunea "Acum, mai mult ca niciodată", menită să ajute persoanele afectate de criza economică, extrem de virulentă în Spania.

Operaţiunea, prevăzută să dureze doar în perioada 2012-2013, a fost deja prelungită, "dată fiind creşterea puternică a solicitărilor de ajutor pe care (Crucea Roşie) le-a primit", a anunţat într-un comunicat José Javier Sanchez Espinosa, însărcinat cu integrarea socială.

Crucea Roşie subliniază "situaţia socio-economică din ce în ce mai precară a unor familii care solicită sprijin".

Mulţumită acestui program, organizaţia anunţă că a acoperit în 2012 nevoile de bază a peste 1,4 milioane de persoane. Astfel, peste un milion au primit alimente, 352.000 produse de igienă, îmbrăcăminte şi ajutor pentru plata facturilor, iar 40.000 au fost ajutate să se angajeze şi 56.000 au beneficiat de un program de sprijin şcolar.

Tendinţa, de la începutul anului 2013, este în creştere, cu deja peste un milion de beneficiari, potrivit Crucii Roşii.

La rândul său, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, s-a declarat "preocupat de creşterea ratei sărăciei în rândul copiilor în Spania, care a atins 30,6% în 2011 şi care are un impact pe termen lung ce poate fi devastator pentru copii şi pentru ţară".

"Copii au fost deja afectaţi, în mod disproporţionat, de tăierile bugetare în domeniile protecţiei sociale, sănătăţii şi educaţiei, iar reducerile unor prestaţii familiale i-au determinat pe unii copii să trăiască în sărăcie şi să aibă probleme de nutriţie", subliniază CoE.

Nils Muiznieks îndeamnă autorităţile spaniole să "adopte strategii mai viguroase şi coordonate în vederea atacării cauzelor sărăciei infantile şi împiedicării acestui fenomen".

De asemenea, comisarul este "îngrijorat de impactul important al tăierilor bugetare asupra condiţiilor de viaţă a unor persoane (cu handicap) şi integrării lor sociale", amintind că acest colectiv reprezintă 3,8 milioane de persoane în Spania.

Organizaţia Caritas a lansat, de asemenea, un nou semnal de alarmă în legătură cu sărăcia extremă şi creşterea inegalităţilor, subliniind că peste trei milioane de persoane trăiesc în Spania cu cel puţin 307 euro pe lună.

Caritas a avertizat, mai ales, în privinţa "unui proces de pauperizare" a societăţii spaniole, cu o rată a sărăciei de 21,1% (incluzând persoanele cu venituri anuale sub 7.355 de euro).

Spania, a patra economie a zonei euro, a fost afectată în 2008 de spargerea bulei sale imobiliare, în contextul declanşării crizei financiare internaţionale.

Spania, afectată de recesiune de doi ani, are o rată a şomajului record (26,3%), iar aceasta ar trebui să rămână la acest nivel mult timp, potrivit unor economişti şi unor organisme internaţionale, chiar dacă ţara se pregăteşte să-şi reia creşterea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici