Agenţia nucleară rusă confirmă că explozia din baza militară din nordul Rusiei a avut loc în urma testării unei rachete

Incendiul şi explozia ulterioară produsă în apropierea oraşului Severodvinsk din regiunea Arkhangelsk au avut loc în urma testării unei rachete pe o platformă maritimă, a anunţat duminică departamentul de comunicare al companiei ruse de stat Rosatom, relatează agenţia TASS.

2532 afișări
Imaginea articolului Agenţia nucleară rusă confirmă că explozia din baza militară din nordul Rusiei a avut loc în urma testării unei rachete

Sursa FOTO: Twitter stripes.com

"Testele cu rachetă au fost organizate pe o platformă maritimă. Explozia a avut loc după finalizarea testelor. Mai mulţi membri ai echipajului au fost aruncaţi la mare şi avem speranţa de a-i găsi în viaţă. Căutarea a continuat până la găsirea supravieţuitorilor. Moartea a cinci angajaţi de la Rosatom care se ocupau cu activităţi legate de o sursă de energie bazată pe izotopi radioactivi a fost anunţată abia după aceea", a informatdepartamentul.

"A fost vorba despre un concurs de factori, care are loc adesea la testarea noilor tehnologii", a spus un purtător de cuvânt al Rosatom.

Accidentul a avut loc într-o zonă de testare militară în apropiere de Severodvinsk, în regiunea Arkhangelsk, pe 8 august.

Ministerul rus al Apărării a declarat iniţial că două persoane au murit în accident în urma exploziei unui motor de rachetă cu combustibil lichid.

Ulterior, autorităţile regionale au spus că alte şase persoane au fost spitalizate după accident. Pe 10 august, Rosatom a transmis că cinci angajaţi au fost ucişi în accident şi alţi trei au fost spitalizaţi.

Potrivit presei ruse, autorităţile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanţă folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiaţii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are "rază de acţiune nelimitată" şi este "invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale".

Taguri:
rusia,
rachete,
explozii

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici