Agenţia pentru Energie Atomică: Iranul produce uraniu îmbogăţit cu o concentraţie de 4,5%. Limitele Acordului, depăşite

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis miercuri statelor membre ale organizaţiei că Iranul produce uraniu îmbogăţit cu un nivel de puritate de 4,5%, încălcând astfel Acordul atomic cu marile puteri, care prevedea un nivel maxim de 3,67%.

780 afișări
Imaginea articolului Agenţia pentru Energie Atomică: Iranul produce uraniu îmbogăţit cu o concentraţie de 4,5%. Limitele Acordului, depăşite

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică: Iranul produce uraniu îmbogăţit cu o concentraţie de 4,5%. Limitele Acordului atomic au fost depăşite

Totodată, agenţia internaţională a informat statele membre că stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului se ridică la 213,5 kilograme, în timp ce limita impusă de acord era de 202,8 kilograme, au declarat trei diplomaţi, citaţi de agenţia de ştiri Reuters.

AEIA a confirmat încă de luni faptul că Iranul a purificat uraniu dincolo de limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, fără însă să precizeze exact cocentraţia.

Uniunea Europeană a cerut, luni, Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015.

Administraţia de la Teheran a anunţat luni că a ajuns la o concentraţie de cel puţin 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Duminică un oficial iranian a indicat faptul că regimul de la Teheran va începe să purifice uraniul până la o concentraţie mai mare de 3,67% pentru a produce combustibilul necesar centralei atomice de la Bushehr.

Anterior, mai mult, oficiali de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obţine în patru zile uraniu îmbogăţit până la un nivel de puritate de 20%.

Experţii sunt de părere că timpul necesar pentru obţinerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătăţeşte în momentul în care uraniul a fost îmbogăţit până la nivelul de puritate de 20%.

Taguri:
iran,
nuclear,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici