Ahmadinejad dezvăluie primul avion fără pilot "bombardier" produs de Iran

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a dezvăluit, duminică, existenţa primului avion iranian fără pilot "bombardier", numit Karrar, capabil să transporte diferite tipuri de bombe, a anunţat postul de televiziune de stat, care nu a precizat care este raza de acţiune a acestuia.

105 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad dezvăluie primul avion fără pilot "bombardier" produs de Iran

Ahmadinejad dezvăluie primul avion fără pilot "bombardier" produs de Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului de televiziune, care a difuzat imagini cu drona, Karrar este echipat cu un motor turbo şi poate transporta tipuri diferite de bombe. Drona, a cărei rază de acţiune nu a fost dezvăluită, este prezentată ca "primul avion fără pilot care transportă bombe" produs de Iran şi "capabil să parcurgă distanţe mari cu o viteză rapidă".

Karrar, care este unul dintre titlurile imamului Ali, primul succesor al profetului, potrivit musulmanilor şiiţi, este "simbolul progresului industriei apărării din Iran", potrivit ministrului Apărării, generalul Ahmad Vahidi, citat de site-ul postului de televiziune.

Karrar a fost dezvăluit la două zile după testarea cu succes a rachetei sol-sol Qiam, care prezintă "aspecte tehnice noi şi o capactitate tactică unică".

"Neavând aripi, racheta sol-sol are o mare putere tactică, şansele de a fi interceptată fiind reduse", declara ministrul.

De asemenea, Iranul urmează să inaugureze, zilele următoare, două linii de producţie de vedete rapide, Seraj şi Zolfagar, echipate cu lansatoare de rachete.

Iranul şi-a multiplicat, în ultimele luni, anunţurile privind dezvoltarea de noi arme, în special sisteme de rachete, drone, nave rapide sau submarine.

Statele Unite şi Israelul afirmă cu regularitate că nu exclud un atac împotriva Iranului, cu scopul stopării programului său nuclear controversat, din cauza căruia Teheranul a fost condamnat, în mai multe rânduri, de Consiliului de Securitate al ONU, iar ţările occidentale au adoptat sancţiuni economice severe.

Occidentalii suspectează Iranul, în pofida dezminţirilor sale repetate, că încearcă să fabrice arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici