Ahmadinejad nu a fost invitat la recepţia organizată de Obama la ONU

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, nu ar trebui să figureze printre şefii de stat invitaţi la recepţia oferită de omologul său american Barack Obama la Adunarea Generală a ONU de la New York, a anunţat joi Casa Albă.

21 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad nu a fost invitat la recepţia organizată de Obama la ONU

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mă îndoiesc", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, Robert Gibbs, în momentul în care a fost întrebat dacă Ahmadinejad va fi invitat la această recepţie organizată cu ocazia Adunării Generale care avea loc la sfârşitul lui septembrie, la New York.

Întrebat cu privire la motivele potrivit cărora Ahmadinejad nu va participa la acest eveniment, Gibbs a precizat: "deoarece (...) Iranul nu-şi îndeplineşte obligaţiile internaţionale".

Prima participare a lui Barack Obama la Adunarea Generală şi prezenţa lui Ahmadinejad ar trebui să dea naştere din nou unor numeroase speculaţii cu privire la eventualele contacte dintre liderii celor două ţări care şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980. Din perspectiva regimului islamic, Statele Unite sunt "marele Satana", în timp ce predecesorul lui Obama, George W. Bush, a plasat Iranul pe "axa răului", care cuprinde ţările care încearcă să se doteze cu arma nucleară.

Alegerea lui Barack Obama, care s-a declarat pregătit de iniţierea unui dialog, pare a facilita o eventuală apropiere. Ahmadinejad persistă însă în a refuza să negocieze oprirea activităţilor nucleare iraniene.

Mahmoud Ahmadinejad a precizat din nou că este dispus că negocieze în faţa presei cu preşedintele american şi a sugerat ca Adunarea Generală să poată oferi o astfel de ocazie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici