AIEA cere măsuri urgente pentru prevenirea unui accident nuclear la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat marţi raportul său privind centrala nucleară Zaporojia în urma vizitei din Ucraina în care se referă la „necesitatea urgentă" de măsuri pentru prevenirea unui accident nuclear, potrivit Sky News.

766 afișări
Imaginea articolului AIEA cere măsuri urgente pentru prevenirea unui accident nuclear la centrala Zaporojie

AIEA cere măsuri urgente pentru prevenirea unui accident nuclear la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat marţi concluziile vizitei de săptămâna trecută de la centrala nucleară Zaporojia.

În evaluarea sa, Agenţia a constatat că există o „nevoie urgentă" de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear la centrală.

În document, specialiştii AIEA solicită crearea unei zone de protecţie în jurul instalaţiei şi îşi exprimă temerile cu privire la deteriorarea fizică a omstalaţiilor nucleare din cauza bombardamentelor.

Echipa a declarat că a văzut la faţa locului pagube la suprafaţa drumului, la pereţii şi ferestrele diferitelor clădiri, precum şi la pasajul suprateran care leagă unităţile reactorului.

Bombardamentele ar fi putut provoca „lovituri semnificative asupra siguranţei, pierderi de vieţi omeneşti şi răniri ale personalului", se arată în raport.

Acesta a avertizat că situaţia a reprezentat o „ameninţare constantă la adresa siguranţei şi securităţii nucleare", deoarece funcţiile critice ar putea fi afectate. Cu toate acestea, nivelul de radiaţii din zonă este normal.

Rusia a ocupat centrala la începutul războiului şi a fost acuzată că a depozitat echipamente militare în interiorul instalaţiei.

De asemenea, atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc în ceea ce priveşte bombardamentele care au avariat centrala în ultimele săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici