AIEA condamnă programul nuclear al Iranului

Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a condamnat Iranul din cauza programului nuclear controversat, solicitând "suspendarea" construirii unui nou complex nuclear, într-o rezoluţie adoptată de majoritatea membrilor săi, au anunţat diplomaţi citaţi de AFP.

24 afișări
Imaginea articolului AIEA condamnă programul nuclear al Iranului

AIEA condamnă programul nuclear al Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din cele 35 de ţări membre ale Consiliului Guvernatorilor, 25 au votat în favoarea rezoluţiei, trei împotrivă (Venezuela, Malaysia şi Cuba) şi şase s-au abţinut (Afganistan, Africa de Sud, Brazilia, Egipt, Pakistan, Turcia). Delegaţia Azerbaidjanului a lipsit de la vot, au precizat diplomaţii.

Această rezoluţie, prima elaborată împotriva Iranului din februarie 2006, va fi prezentată Consiliului de Securitate al ONU, va evalua consecinţele şi, eventual, va decide aplicarea de noi sancţiuni împotriva Teheranului, precedentele trei neavând efect.

În acest text, care a fost prezentat Grupului celor şase - cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China) şi Germania - Iranul este obligat "să suspende imediat" construirea noului său complex de îmbogăţirea al uraniului, situat într-o regiune montană din Fordoo, în apropierea oraşului sfânt Qom, a cărui existenţă a fost ascunsă de autorităţile de la Teheran până în luna septembrie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere, de asemenea, Iranului să furnizeze informaţii despre scopul construirii complexului şi calendarul său de realizare.

Marile puteri cer regimului islamic de la Teheran "să confirme" că "nu a luat o decizie privind construirea sau autorizarea construirii vreunei instalaţii nucleare, în afară de cele care nu au fost semnalate AIEA".

În septembrie 2008, Iranul a dat asigurări similare AIEA, ulterior fiind obligat să admită construirea complexului de la Fordoo care, potrivit Teheranului, a început la jumătatea anului 2007.

Susţinerea acestei rezoluţii de către China şi Rusia, până în prezent reticente în privinţa condamnării Iranului, este interpretată ca fiind un semn al nemulţumirii comunităţii internaţionale faţă de refuzul Teheranului de a coopera.

Teheranul, prin intermediul reprezentantului său la AIEA, Ali Asghar Soltanieh, a ripostat ameninţând că va "limita" cooperarea cu AIEA "la minimul necesar" în cazul adoptării acestei rezoluţii.

Ulterior, ambasadorul german la AIEA, Rudiger Ludeking, luând cuvântul în numele Grupului celor şase, a criticat virulent regimul islamic. "Întindem mâna şi cerem Iranului să răspundă", a spus el.

Directorul general în exerciţiu al AIEA, egipteanul Mohamed ElBaradei, acuzat adesea de o prea mare moderaţie faţă de Iran, s-a declarat joi "decepţionat" de Teheran şi a afirmat că relaţia cu regimul islamic a ajuns într-un "punct mort".

Pentru Grupul celor şase, precum şi pentru AIEA, este vorba despre elucidarea adevăratului scop al programului nuclear iranian: strict civil, precum susţine regimul iranian, sau din contră militar, cum bănuiesc Marile puteri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici