Ajutorul umanitar rus va fi livrat în Ucraina sub egida Crucii Roşii, anunţă Kremlinul

Preşedintele Vladimir Putin a convenit asupra faptului că ajutorul umanitar rus destinat populaţiei din estul Ucrainei va fi furnizat sub egida Crucii Roşii şi în acord cu autorităţile ucrainene, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

155 afișări
Imaginea articolului Ajutorul umanitar rus va fi livrat în Ucraina sub egida Crucii Roşii, anunţă Kremlinul

Ajutorul umanitar rus va fi livrat în Ucraina sub egida Crucii Roşii, anunţă Kremlinul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest ajutor va fi furnizat sub egida Crucii Roşii şi în deplină coordonare cu autorităţile ucrainene", a declarat Dmitri Peskov, într-un interviu pentru agenţia Itar-Tass.

"Necesitatea de a acorda ajutor umanitar, în urma agravării catastrofei umanitare din estul Ucrainei, a fost subliniată" la summitul regional de la Minsk, la care au participat, marţi, preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko.

În timpul summitului, Putin l-a acuzat pe Poroşenko că "neagă complexitatea situaţiei umanitare", care "nu poate fi descrisă altfel decât ca fiind catastrofală".

Liderul rus a anunţat, ulterior, că a discutat cu Poroşenko despre "posibilitatea şi necesitatea unui ajutor umanitar pentru Doneţk şi Lugansk", bastioane proruse din estul Ucrainei, unde peste 2.200 de persoane au fost ucise de la începutul luptelor între separatiştii proruşi şi forţele Kievului.

"Am convenit asupra modului în care vom colabora", a declarat Vladimir Putin. "Nu vreau să mă hazardez pentru moment, însă în mare, am încheiat aici (la Minsk) unele acorduri", a mai afirmat preşedintele rus.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunţat luni trimiterea unui al doilea convoi umanitar rus, precizând că Moscova a trimis Kievului "o notă oficială" pe această temă.

Un prim convoi, care, potrivit Moscovei, transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat vinerea trecută, după mai multe zile de aşteptare, frontiera ruso-ucraineană şi a ajuns la Lugansk, fără aprobarea Kievului şi fără să fie verificat de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Kievul a denunţat atunci o "invazie directă" din partea Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici