Al Jazeera publică jurnalul intim al sauditului Abu Zubeida, deţinut la Guantanamo

Jurnalul intim al sauditului Abu Zubeida, dat publicităţii joi de Al Jazeera, arată de ce acest deţinut de la Guantanamo era o persoană importantă pentru Al-Qaida, potrivit postului de televiziune cu transmisie prin satelit şi cu sediul în Qatar.

412 afișări
Imaginea articolului Al Jazeera publică jurnalul intim al sauditului Abu Zubeida, deţinut la Guantanamo

Al Jazeera publică jurnalul intim al sauditului Abu Zubeida, deţinut la Guantanamo

Cele şase caiete, scrise de fostul şef de operaţiuni al Al-Qaida înainte de a fi capturat în 2002, citează nume din sfere înalte ale organizaţiei teroriste, în care acesta se învârtea.

Ele constituie elemente pentru ca administraţia americană să justifice încarcerea sa, fără inculpare sau proces, la Guantanamo, scrie postul de televiziune de limbă arabă.

Al Jazeera publică 112 pagini de documente "autentice", pe care susţine că le-a procurat în engleză de la un fost oficial american care a lucrat cu CIA şi FBI.

La capturarea sa, în martie 2002, în timpul unui raid împotriva ascunzătorii sale în Pakistan, Zubeida a fost descris de purtătorul de cuvânt al Casei Albe de atunci, Ari Fleischer, drept un "recrutor terorist cheie, un planificator de operaţiuni şi un membru al cercului restrâns al lui Osama ben Laden".

În faţa unui tribunal militar în 2007, el a recunoscut "că este un inamic al Statelor Unite de când era mic'".

CIA a recunoscut că Zubeida a fost supus tehnicii de simulare a înecului de 83 de ori într-o lună în timp ce se afla într-o închisoare secretă din Thailanda, precum şi altor tehnici dure de interogare, înainte de a fi transferat la Guantanamo. El ar fi vorbit despre torturile sale în trei caiete completate ulterior, potrivit Al Jazeera.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici