Al-Qaida rămâne "ameninţarea teroristă dominantă" pentru Statele Unite

Al-Qaida rămâne "ameninţarea teroristă dominantă" împotriva Statelor Unite, în special din cauza reţelelor sale din Pakistan, Yemen şi Somalia, a anunţat joi Departamentul de Stat într-un raport anual.

201 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida rămâne "ameninţarea teroristă dominantă" pentru Statele Unite

Al-Qaida rămâne "ameninţarea teroristă dominantă" pentru Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deşi nucleul Al-Qaida din Pakistan a fost slăbit, capacitatea acestuia de a comite atentate regionale şi transnaţionale este menţinută", potrivit Raportului anual privind terorismul pe ţări, versiunea 2010.

"Al-Qaida a rămas ameninţarea teroristă dominantă împotriva Statelor Unite în 2010", conchide documentul, care apreciază că nivelul de risc în Asia de Sud-Est este "ridicat".

Gruparea extremistă rămâne ameninţătoare în special graţie ajutorului grupărilor aliate din Afganistan şi Pakistan, ca Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP) şi reţeaua Haqqani.

TTP l-a susţinut pe Faisal Shahzad, care a încercat să detoneze o maşină-capcană în centrul oraşului New York, în Times Square, în mai 2010.

Al-Qaida este şi în spatele atentatului eşuat din 25 decembrie 2009, când Umar Faruk Abdulmutallab a eşuat în tentativa de a arunca în aer un avion cu destinaţia Detroit (Michigan), în timpul zborului.

Mai multe bombe au fost găsite, de asemenea, la bordul unor avioane cargo în octombrie 2010.

Alte grupări aliate ale organizaţiei extremiste, cum ar fi Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), "s-au consolidat", avertizează raportul.

În Somalia, islamiştii shebab au comis un dublu atentat sinucigaş la Kampala, în Uganda, care a provocat moartea a 76 de persoane în iulie 2010, "primul atentat de anvergură" al grupului în afara Somaliei.

Centrul naţional de combatere a terorismului a numărat peste 11.500 de atentate în 2010, în 72 de ţări, întocmind un bilanţ de aproximativ 13.200 de morţi, se arată într-o anexă a raportului.

"Deşi numărul de atentate a crescut cu aproape 5 la sută în raport cu anul precedent, numărul morţilor a scăzut pentru al treilea an consecutiv, respectiv cu 12 la sută faţă de 2009", precizează Departamentul de Stat.

Peste trei sferturi din atentate şi morţi s-au produs în Orientul Mijlociu şi în Asia de Sud, potrivit acestor date.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici