Alegeri Afganistan: "Provocări enorme" pentru organizarea celui de-al doilea tur - ONU

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat marţi anunţul organizării unui al doilea tur al alegerilor prezidenţiale afgane, dar a avertizat că vor exista "provocări enorme" pentru organizarea satisfăcătoare a acestuia.

21 afișări
Imaginea articolului Alegeri Afganistan: "Provocări enorme" pentru organizarea celui de-al doilea tur - ONU

Alegeri Afganistan: "Provocări enorme" pentru organizarea celui de-al doilea tur - ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scurtă declaraţie, Ban Ki-moon l-a felicitat pe preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, pentru "simţul său de stat" şi suţinerea sa faţă de procesul democratic, acceptând organizarea la 7 noiembrie a unui al doilea tur de scrutin.

El l-a felicitat, de asemenea, pe principalul său rival, Abdullah Abdullah, pentru "demnitatea" de care a dat dovadă "în timpul campaniei şi dificilei perioade postelectorale".

Totuşi, a spus el, "vor exista provocări enorme pentru organizarea cu bine" a celui de-al doilea tur de scrutin, într-un mod satisfăcător. "Rămân doar 18 zile" pentru a-l organiza, a subliniat el.

"ONU va face tot ce poate pentru ca al doilea tur să se desfăşoare în mod liber, echitabil, transparent şi într-un mediu sigur", a afirmat el.

Cel de-al doilea tur a devenit necesar după invalidarea a numeroase voturi suspecte în favoarea lui Karzai.

Comisia electorală a anunţat marţi seara, la Kabul, că anulările buletinelor de vot frauduloase au determinat o modificare a voturilor lui Karzai, care până în prezent era creditat cu 54,6 la sută din voturi, conform rezultatelor provizorii, la doar 49,67 de procente, sub pragul de 50 de procente necesare pentru a fi a reales din primul tur.

"Este necesar un al doilea tur de scrutin. Acesta va fi organizat la 7 noiembrie", a declarat marţi, la exact două luni după primul tur, un purtător de cuvânt al Comisiei Electorale Independente (IEC), însărcinată cu anunţarea rezultatului alegerilor, Noor Mohammed Noor.

Acest anunţ a fost acceptat de şeful statului câteva minute mai târziu. Hamid Karzai a apreciat, într-o conferinţă, că acest al dolea tur ar constitui un "progres pentru democraţie".

UE vrea un al doilea tur "credibil" şi "legitim"

Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate Comună a UE, Javier Solana, a salutat marţi acceptarea de către Hamid Karzai a unui al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care va trebui să fie "credibil" şi să ducă la un rezultat "legitim".

Javier Solana a salutat "declaraţia preşedintelui Karzai care a acceptat un al doilea tur al alegerilor".

"Solicit tuturor părţilor interesate de alegeri să facă tot posibilul pentru a garanta că rata participării la cel de-al doilea tur va permite să avem" un scrutin "credibil" şi "sigur" din punctul de vedere al securităţii, a adăugat el.

"Acesta trebuie să ducă la un rezultat credibil şi legitim", a adăugat Javier Solana. "Cel de-al doilea tur trebuie să permită instalarea unui Guvern eficient şi hotărât să facă faţă nevoilor ţării", a afirmat el.

Uniunea Europeană este unul dintre principalii furnizori de ajutoare pentru Afganistan, în principal în plan civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici