Alegeri Afganistan: Un al doilea tur este necesar şi va avea loc la 7 noiembrie - VIDEO

Preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai a obţinut 49,67 la sută din voturi la primul tur al alegerilor prezidenţiale afgane, fapt care îl obligă să se confrunte într-un al doilea tur cu principalul său rival Abdullah Abdullah, potrivit rezultatelor oficiale definitive publicate marţi.

20 afișări
Imaginea articolului Alegeri Afganistan: Un al doilea tur este necesar şi va avea loc la 7 noiembrie - VIDEO

Alegeri Afganistan: Hamid Karzai obţine 49,67 la sută din voturi la primul tur - rezultate definitive (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un al doilea tur este necesar pentru alegerile prezidenţiale afgane, iar acesta va fi organizat la 7 noiembrie, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al Comisiei Independente Electorale (IEC), care avea sarcina să anunţe rezultatul scrutinului.

Preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, prezentat ca învingător din primul tur, a acceptat imediat hotărârea Comisiei.

"Scrutinul are nevoie de un al doilea tur. Acesta va fi organizat la 7 noiembrie", a declarat Noor Mohammad Noor, un purtător de cuvânt al Comisiei Elecorale Independente.

Hamid Karzai a obţinut 49,67 la sută din voturi în primul tur, a precizat acesta. El a adăugat că scorul principalului rival al lui Karzai, Abdullah Abdullah, va fi anunţat miercuri.

Karzai a estimat, într-o conferinţă, că acest al doilea tur ar constitui un "progres pentru democraţie".

"Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre anchete, este momentul pentru a progresa către stabilitate şi unitate naţională", a continuat el.

"Fac un apel în acest sens către naţiunea noastră, pentru a ne consolida hotărârea, pentru a avansa şi a participa la cel de al doilea tur al alegerilor", a subliniat preşedintele în exerciţiu.

Acest al doilea tur este "o mare ocazie pentru Afganistan", a declarat senatorul democrat american John Kerry, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului SUA.

Abdullah Abdullah, principalul rival al preşedintelui în exerciţiu din Afganistan Hamid Karzai în scrutinul prezidenţial, este de acord ca al doilea tur al alegerilor să aibă loc la 7 noiembrie, "în conformitate cu legea", a declarat purtătorul său de cuvânt, Sayed Fazil Aqa Sancharki.

"Toate părţile, doctorul Abdullah şi Hamid Karzai, au insistat ca al doilea tur să fie organizat în următoarele 14 zile. Toţi insistă pe faptul că un al doilea tur trebuie să fie organizat în conformitate cu ceea ce prevede legea", a spus el.

IEC a refuzat să comunice rezultatul obţinut de Abdullah Abdullah. O organizaţie de observatori electorali, Democracy International, a precizat luni seară că, potrivit calculelor, Abdullah a acumulat 31,5 la sută din voturi.

Anunţul privind organizarea unui al doilea tur de scrutin are loc exact la două luni de la desfăşurarea alegerilor de la 20 august, umbrit de numeroase acuzaţii de fraudă, împotriva lui Karzai.

Comisia pentru petitii electorale (ECC) a transmis, luni seara, Comisiei Electorale Independente (IEC), concluziile anchetei sale cu privire la numeroasele plangeri de frauda.

Concluziile ECC obligă IEC să anuleze un anumit număr de buletine de vot considerate frauduloase, fără a preciza câte voturi pierde fiecare candidat.

Anulările buletinelor de vot l-au plasat pe Karzai, care până la momentul respectiv era creditat cu 54,6 la sută, conform rezultatelor previzorii, sub pragul de 50 de procente, necesar pentru a fi ales din primul tur.

Preşedintele afgan a adoptat o poziţie mult mai flexibilă faţă de week-end-ul trecut, în urma exercitării unor intense presiuni internaţionale, prin care i s-a cerut să respecte procesul electoral, în contextul în care, în ultimele săptămâni, acesta respingea ideea organizării unui al doilea tur de scrutin, conform unor surse diplomatice occidentale.

Organizarea acestui al doilea tur părea, de asemenea, extrem de complicată, din cauza rebeliunii islamiste care şi-a intensificat atacurile în ultimele luni, a iernii afgane dificile care va face inaccesibile numeroase regiuni din ţară şi riscului unei participări şi mai slabe decât la primul tur (38,7 procente).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici