Alegeri generale în Kosovo, pe fondul apelurilor la discuţii adresate Serbiei

Aproximativ 1,9 milioane de oameni sunt aşteptaţi duminică la urne la alegerile generale din Kosovo, unde principalele probleme cu care se confruntă ţara sunt combaterea corupţiei şi un acord de pace cu Serbia, care ar deschide calea pentru aderarea la Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit Reuters.

803 afișări
Imaginea articolului Alegeri generale în Kosovo, pe fondul apelurilor la discuţii adresate Serbiei

Sursa: Al Jazeera English @AJEnglish

Alegerile de duminică reprezintă cea de-al patrulea scrutin electoral de la declararea independenţei statului Kosovo în 2008. Aceste alegeri au fost convocate după ce premierul Ramush Haradinaj a demisionat în iulie, când a fost chemat să se prezinte în faţa unei instanţe fiind acuzat de crime de război.

Haradinaj a fost anchetat cu privire la rolul său în războiul din 1998-99, fiind unul dintre comandanţii fostei Armate de Eliberare din Kosovo (KLA) care a luptat pentru independenţa faţă de Serbia.

Sondajele de opinie au arătat nemulţumirea publică faţă de Haradinaj care se află în fruntea unei coaliţii de guvernare cu trei partide, fapt care a sporit sprijinul populaţiei pentru partidele de opoziţie.

Două dintre aceste partide, Liga Democrată pentru Kosovo (LDK) şi Vetevendosje, formaţiune naţionalistă de stânga, sunt văzute drept principalii competitori în votul de duminică, alături de Partidul Democrat din Kosovo (PDK), cel mai mare partid din actuala coaliţie.

Arton Demhasaj, de la grupul de discuţii Cohu (Trezirea) din Pristina, a declarat că prima sarcină a noului guvern va fi repornirea negocierilor cu Serbia.

"Următorul Guvern va fi un guvern al dialogului, din prima zi până în ultima zi, şi numai atunci când dialogul va fi încheiat, va trebui să abordăm probleme reale, cum ar fi corupţia, educaţia şi economia", a declarat Demasaj pentru Reuters.

Negocierile au fost oprite în urmă cu un an, când guvernul demisionar a impus tarife de 100% la mărfurile produse în Serbia.

Taguri:
kosovo,
alegeri,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici