Alegeri în Franţa. Va reuşi Macron şi partidul său să îi convingă încă o dată pe francezi sau va pierde în faţa stângii

Alegătorii francezi merg azi la urne în primul din cele două tururi de scrutin care vor decide dacă preşedintele Emmanuel Macron va obţine o majoritate în Parlament sau va rămâne fără sprijinul necesar pentru a-şi duce la bun sfârşit agenda de reforme. Turul al doilea, va avea loc la 19 iunie în circumsripţiile în care un candidat nu a obţinut peste 50%.

1568 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Franţa. Va reuşi Macron şi partidul său să îi convingă încă o dată pe francezi sau va pierde în faţa stângii

Alegeri în Franţa. Va reuşi Macron şi partidul său să îi convingă încă o dată pe francezi sau va pierde în faţa stângii

La mai puţin de două luni după ce a câştigat un nou mandat, Macron şi partidul său au în faţă un bloc unit al stângii care, potrivit sondajelor, ar putea să-l priveze pe preşedinte de o majoritate absolută.

Persoanele din interiorul guvernului se aşteaptă la un rezultat destul de slab în primul tur de duminică pentru coaliţia "Ensemble" a lui Macron, în condiţiile în care se observă un număr record de votanţi care se abţin şi furia faţă de creşterea costului vieţii. Blocul de stânga condus de Jean-Luc Melenchon speră să profite de această situaţie.

"Ne aşteptăm la un prim tur dificil. Alegătorii vor dori să trimită un semnal", a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters. "Dar ne bazăm pe al doilea tur pentru a arăta că programul lui Melenchon este fantezist."

Proiecţiile arată acum că Macron şi aliaţii săi nu vot obţine o majoritate de 289 de mandate. Acest lucru i-ar obliga să se adreseze partidelor politice concurente pentru a forma o majoritate.

De cealaltă parte a spectrului politic, sondajele arată că liderul extremei drepte Marine Le Pen ar putea câştiga un loc în circumscripţia sa din nordul ţării încă din primul tur. Dar partidul său are şanse mici să formeze o majoritate parlamentară.

Sursă: Reuters, AP.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici