Alegeri în Marea Britanie. Scrutinul parlamentar, decisiv pentru Brexit, riscă să genereze un impas politic

Scrutinul parlamentar anticipat din Marea Britanie, relevant pentru procedura Brexit, riscă să genereze un nou impas politic la Londra, în condiţiile în care Partidul Conservator, al premierului Boris Johnson, ar putea să nu obţină majoritatea parlamentară necesară.

4936 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Marea Britanie. Scrutinul parlamentar, decisiv pentru Brexit, riscă să genereze un impas politic

Scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relevant pentru Brexit, riscă să genereze impas politic (Foto: Hepta)

Cetăţenii britanici sunt chemaţi joi la urne într-un scrutin legislativ anticipat solicitat de premierul în exerciţiu Boris Johnson, liderul Partidului Conservator, pentru a-şi îndeplini obiectivul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Boris Johnson susţine că, dacă va rămâne prim-ministru, va retrage Marea Britanie din UE până pe 31 ianuarie 2020. Liderul conservator eurosceptic speră că noul Parlament britanic va aproba controversatul proiect de Acord Brexit, respins până acum de mai multe ori atât în forma negociată de precedentul Cabinet, condus de Theresa May. Versiunea acordului renegociată de către Boris Johnson nu a fost încă aprobată de Camera Comunelor, care a introdus clauze suplimentare, cerând în primul rând evitarea producerii unui Brexit fără niciun acord.

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a asumat angajamentul de a relua negocierile Marii Britanii cu UE pentru obţinerea unui acord mai avantajos, care va fi supus unui nou referendum.

Partidul Liberal-Democrat critică dur abordarea Guvernului Boris Joshnson şi pledează pentru posibilitatea râmânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Există riscul ca niciuna dintre formaţiuni să nu obţină o majoritate clară în urma scrutinului parlamentar. Conform celor mai recente sondaje de opinie, prezentate de cotidianul The Guardian, Partidul Conservator (centru-dreapta), este creditat cu 43% din intenţiile de vot, Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 34%, iar Partidul Liberal-Democrat, cu 13%. Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, are o cotă de 4%, iar Partidul Verzilor este la nivelul de 3%.

O victorie clară a Partidului Conservator l-ar putea impulsiona pe Boris Johnson să insiste pentru producerea rapidă a Brexit. Situaţia producerii unui Brexit fără niciun acord cu UE rămâne totuşi puţin probabilă.

Însă, în cazul în care Partidul Conservator nu va obţine majoritate parlamentară nici măcar printr-o alianţă, poziţia politică a lui Boris Johnson se va deteriora semnificativ, iar opoziţia ar putea insista pentru formarea unui guvern minoritar susţinut inclusiv de parlamentari conservatori moderaţi, cu posibilitatea negocierii unui nou acord Brexit şi chiar a organizării unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
m.britanie,
alegeri,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici