ALEGERI în Spania: Peste 36 milioane de alegători, inclusiv români, votează în alegerile regionale şi locale

Spania organizează duminică alegeri regionale şi municipale cu valoare de test înaintea scrutinului naţional de la sfârşitul anului, peste 36 de milioane de alegători, inclusiv 111.000 de cetăţeni români, fiind chemaţi la vot.

182 afișări
Imaginea articolului ALEGERI în Spania: Peste 36 milioane de alegători, inclusiv români, votează în alegerile regionale şi locale

ALEGERI în Spania: Peste 36 milioane de alegători, inclusiv români, votează în alegerile regionale şi locale (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Alegerile de duminică din Spania, considerate un test înaintea scrutinului naţional de la sfârşitul anului, ar putea avea ca rezultat o scădere a influenţei principalelor două partide din ţară, Partidul Popular (PP) aflat la guvernare şi Partidul Socialist (PSOE) din opoziţie, relatează BBC News Online.

Scrutinul se desfăşoară în toate consiliile locale din ţară şi în 13 dintre cele 17 Parlamente regionale.

Sondajele de opinie sugerează că PP şi PSOE ar putea fi sancţionate de alegători, pe fondul crizei economice şi al scandalurilor de corupţie.

Analiştii afirmă că PP şi-ar putea pierde majoritatea în aproape toate cele zece regiuni pe care le controlează în prezent.

Votul de duminică ar putea aduce în prim plan partide mai noi precum Ciudadanos (Cetăţeni) şi formaţiunea antiausteritate Podemos (Putem).

Podemos, o mişcare lansată în ianuarie 2014, s-a clasat pe locul al treilea la alegerile regionale din Andaluzia din martie, în timp ce PSOE, care guverna regiunea de peste 30 de ani, a pierdut majoritatea.

Ciudadanos, care are o agendă favorabilă mediului de afaceri, este considerat o ameninţare pentru PP.

Potrivit agenţiei Europa Press, un total de peste 36 de milioane de persoane sunt chemate la urne duminică, pentru alegerile regionale şi municipale. În cadrul scrutinului municipal, pot vota de asemenea 463.765 de cetăţeni străini care s-au înscris în registrele de vot. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt românii (111.646), urmaţi de britanici (104.470), germani (45.460) şi italieni (45.649).

De asemenea, în cadrul alegerilor municipale candidează şi cetăţeni străini stabiliţi în Spania, inclusiv români. Unul dintre aceştia este Oana Irina Sobieschi, un medic român în vârstă de 37 de ani. Ea candidează din partea Merida Participa (formaţiune care derivă din Podemos) în localitatea Merida, din comunitatea autonomă Extremadura, conform publicaţiei online Hoy.es.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici