Alegeri în Spania: Va reuşi partidul de guvernământ al lui Pedro Sanchez să rămână la putere? Cum arată sondajele

Cetăţenii spanioli sunt chemaţi la urne duminică pentru a vota în al treilea scrutin parlamentar din ultimii patru ani, după ce Parlamentul din Spania a respins bugetul propus de premierul Pedro Sanchez pentru anul 2019, relatează site-ul cotidianului The Guardian şi postul France 24.

1197 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Spania: Va reuşi partidul de guvernământ al lui Pedro Sanchez să rămână la putere? Cum arată sondajele

Hepta/ 6 aprilie 2019, Spania, Madrid: Primul ministru spaniol Pedro Sanchez vorbeşte cu suporterii Partidului Socialist (PSOE) înainte de alegerile generale

Partidul Socialist din Spania (PSOE) a preluat Guvernul în iunie 2018, după ce au propus o moţiune de cenzură pentru guvernul lui Mariano Rajoy. Cu toate acestea, guvernul lui Sanchez este unul minoritar şi deţine doar 84 din 350 de locuri în Congresul Deputaţilor.

Criticii îl acuză pe Sanchez că a avut o abordare prea slabă faţă de problematica independenţei Cataloniei.

Noul lider al Partidului Popular, Pablo Casado, încearcă să oprească extrema dreaptă din a mai atrage voturile de partea sa.

"Singura alternativă la Sanchez este Partidul Popular, pentru că noi suntem singurii care pot ajunge la un acord pentru a evita un impas", a declarat Casado.

Cu toate acestea, rezultatul ar putea însemna o întoarcere la un blocaj politic, mai ales după ce sondaje sugerează că niciun partid de stânga sau de dreapta nu poate ajunge la suficienţi parlamentari pentru a forma un guvern pe cont propriu, fără a face concesii celeilalte părţi, sau redeschiderea problemei independenţei catalane.

Potrivit Financial Times, scrutinul reflectă polarizarea accentuată a scenei politice din Spania, cea mai gravă de la tranziţia democratică pe care simpatizanţii lui Franco au încercat fără succes să o blocheze în perioada 1976-1981. "Aceste alegeri sunt mai cruciale decât cele din 1977. Atunci exista o foaie de parcurs spre Europa, acum suntem pierduţi", explică Jordi Alberich, fostul şef al forumului de afaceri Círculo de Economía.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici