Alegeri la sud de Dunăre: După luni de proteste anti-guvernamentale, bulgarii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege un nou Parlament. Cum arată ultimele sondaje

  • Bulgarii merg duminică la urne pentru a vota pentru un nou Parlament, după luni de proteste anti-guvernamentale.
  • Cele 12.000 de secţii de votare s-au deschis la 7:00 şi se închid la 20:00 pentru cei 6,7 milioane de alegători eligibili care votează 240 de parlamentari.
1296 afișări
Imaginea articolului Alegeri la sud de Dunăre: După luni de proteste anti-guvernamentale, bulgarii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege un nou Parlament. Cum arată ultimele sondaje

Alegeri la sud de Dunăre: După luni de proteste anti-guvernamentale bulgarii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege un Parlament. Cum arată ultimele sondaje

Votul este văzut, pe scară largă, ca un referendum privind viitorul politic al premierului Boyko Borissov. Politicianul în vârstă de 61 de ani conduce partidul de centru-dreapta de mai bine de un deceniu şi acum speră să câştige al patrulea mandat de premier, relatează Associated Press.

Sprijinul pentru Borrissov a început să se erodeze, după ce mii de bulgari au ieşit în stradă acuzând guvernul său de afaceri cu oligarhi şi de eşecul reformelor din sistemul judiciar.

Partenerii occidentali au criticat în repetate rânduri ţara balcanică pentru corupţie şi deficienţe în respectarea statul de drept şi libertăţii presei.

Totuşi, ultimele sondaje de opinie arată că, deşi votul poate produce un Parlament fragmentat care se va lupta pentru alegerea unui nou guvern, partidul GERB al lui Borissov va rămâne cel mai mare partid din legislativ. GERB are un avans în sondaje între 5-10 puncte procentuale în faţa socialiştilor, principalul adversar. Totuşi partidul lui Borissov va fi departe de a forma o majoritate şi va trebui să poarte negocieri cu alte partide.

Se preconizează însă că mai multe partide mai mici, aflate pe valul unui puternic sentiment anti-guvernamental, vor trece pragul de 4% pentru a intra în Parlament pentru prima dată, situaţie similară cu cea a României unde în decembrie 2020 a intrat în legislativ partidul AUR. Una dintre formaţiunile supriză este condusă de Slavi Trifonov, un cunoscut om de televiziune de la sudul Dunării.

Prezenţa la urne este de aşteptat să fie mai mică faţă de alte alegeri din cauza pandemiei şi a lipsei votului prin corespondenţă. Primele sondaje exit-poll vor veni la ora 20:00, iar primele rezultate parţiale la ora 00:00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici