Alegeri legislative anticipate în Spania, la 20 noiembrie

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anunţat vineri convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 20 noiembrie.

289 afișări
Imaginea articolului Alegeri legislative anticipate în Spania, la 20 noiembrie

Alegeri legislative anticipate în Spania, la 20 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alegerile, cerute de opoziţie, dar şi de o parte dintre socialişti, "vor avea loc la 20 noiembrie", a spus Zapatero, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, în contextul în care scrutinul, la care el nu se va prezenta, era prevăzut în martie 2012. "Era opţiunea naturală, raţională", a adăugat el.

Aceste alegeri erau cerute insistent, de mai multe luni, de către Partidul Popular (PP), principalul partid de dreapta din ţară, dar mai ales după înfrângerea de proporţii suferită de socialiştii lui Zapatero în alegerile regionale de la 22 mai.

Oficiali de rang din cadrul Partidului Socialist (PSOE) doresc acelaşi lucru, inclusiv, potrivit presei, candidatul socialist în alegeri, Alfredo Perez Rubalcaba, fost ministru de Interne.

Zapatero, în vârstă de 50 de ani, a profitat de această conferinţă de presă, în care a prezentat un bilanţ pe primul semestru, pentru a anunţa aceste alegeri anticipate, după ce a declarat că "Guvernul şi-a îndeplinit o bună parte dintre obiectivele din cea de a doua parte a mandatului".

"Într-un context în continuare complicat, economia dă semne pozitive... Noi am pus bazele relansării" economice, a declarat el, în contextul în care economia spaniolă a înregistrat, în primul trimestru, o uşoară creştere, de 0,3 la sută, dar încă este afectată de un şomaj "endemic".

Potrivit datelor anunţate chiar vineri, 20,89 la sută dintre spanioli sunt şomeri, o uşoară ameliorare în raport cu primul trimestru, dar, reprezentând, în continuare, un record în rândul ţărilor industrializate.

Iar, în timp ce economia ţării face eforturi să iasă din criză, agenţia Moody's a lansat, vineri, un nou avertisment dur.

Aceasta a anunţat că intenţionează să reducă nivelul indicelui datoriei suverane a Spaniei, în prezent la nivelul "Aa2", din cauza problemelor bugetare din ţară, evocând dificultatea Guvernului de a aplica o rigoare bugetară, din cauza unui "mediu de creştere slabă".

"Din acest motiv, este momentul să anunţăm calendarul viitoarelor alegeri", "în numele interesului general", a declarat premierul.

"Această dată ne permite să ducem la final lucruri esenţiale, ca reducerea deficitului", a adăugat Zapatero, promiţând să îşi îndeplinească, în perioada următoare, "toate angajamentele, pentru a încheia cu bine relansarea economică".

Potrivit calendarului anunţat vineri, următorul Guvern va putea să îşi înceapă activitatea "de la 1 ianuarie, o dată cu anul economic 2012".

Premierul, ajuns la putere în 2004 şi reales în 2008, a anunţat, încă din aprilie, că nu va mai candida, la finalul celui de-al doilea mandat.

Adjunctul său, Alfredo Perez Rubalcaba, a fost desemnat să candideze împotriva liderului PP, Mariano Rajoy, prezentat de sondaje ca învingător detaşat, într-un moment în care socialiştii sunt aspru sancţionaţi pentru politica lor de austeritate în faţa crizei economice, care afectează ţara din 2008.

Cu toate acestea, distanţa pare că s-a mai redus, în ultimele săptămâni, după desemnarea oficială a lui Rubalcaba ca lider al grupului parlamentar al socialiştilor.

Potrivit ultimului sondaj lunar, publicat miercuri de Centrul de Anchete Sociologice, socialiştii ar obţine 36 la sută din intenţiile de vot, faţă de 43,1 la sută, cât ar obţine conservatorii, un interval mai mic cu 3,3 puncte decât cel rezultat din ancheta precedentă.

Potrivit cotidianului El Mundo, anunţând alegerile, Zapatero s-a "pliat pe voinţa partidului şi candidatului socialist".

În faţa unor perspective dezastruoase pentru socialişti, o parte a responsabililor partidului s-au pronunţat pentru organizarea unui scrutin anticipat, spre deosebire de Zapatero care, potrivit anturajului său, era hotărât să meargă până la finalul mandatului, indiferent de costurile politice, pentru a consolida relansarea economică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici