ALEGERI legislative în Turcia: Partidul lui Erdogan obţine majoritatea, conform rezultatelor parţiale

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, obţine majoritatea în urma alegerilor legislative de duminică, având 51,9% din voturi după numărarea a aproape două treimi din sufragii, relatează Reuters în pagina electronică.

482 afișări
Imaginea articolului ALEGERI legislative în Turcia: Partidul lui Erdogan obţine majoritatea, conform rezultatelor parţiale

Potrivit televiziunii publice TRT, după numărarea a aproape două treimi din voturi, AKP a obţinut 51,9% din sufragii, iar principalul partid de opoziţie, Partidul Poporului Republican (CHP, de centru-stânga), a obţinut 22,5 procente.

Potrivit rezultatelor parţiale, Partidul Poporului Democrat (HDP, pro-kurd) şi Partidul Mişcării Naţionale (MHP, de extremă-dreapta) ar urma să depăşească pragul electoral de 10% pentru a intra în Parlament. Astfel, MHP ar fi obţinut 11,4% din voturi şi HDP 10,5 procente.

Rezultatele s-ar putea schimba semnificativ însă, după finalizarea numărătorii în unele dintre marile oraşe.

Cetăţenii turci au votat duminică în cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an, pe fondul deteriorării securităţii, după ce la alegerile parlamentare precedente, din iunie, AKP nu a reuşit să obţină majoritatea mandatelor, pentru prima dată de la sosirea sa la putere în 2002.

După scurte negocieri pentru formarea unei coaliţii, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, un fondator al partidului AKP provenit din mişcarea islamistă, a convocat noi alegeri, în speranţa că îşi va consolida controlul asupra ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici