Alegeri parlamentare în Bulgaria: Partidul fostului premier Boiko Borisov, pe primul loc - rezultate parţiale

Comisia electorală bulgară a confirmat luni victoria la diferenţă mică a partidului conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, înlăturat de la putere în această iarnă, în urma alegerilor anticipate de duminică.

310 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare în Bulgaria: Partidul fostului premier Boiko Borisov, pe primul loc - rezultate parţiale

Boiko Borisov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 69 la sută din buletinele de vot, partidul GERB are 31,38 la sută din voturi, fiind urmat de Partidul Socialist (PSB) cu 27,34 la sută.

Partidul conservator nu are totuşi majoritate în Parlamentul de 240 de locuri, iar formarea unui Guvern se anunţă foarte dificilă pentru acesta. Toate celelalte partide parlamentare exclud o alianţă cu GERB.

Potrivit rezultatelor parţiale, doar alte două partide au depăşit pragul electoral de 4 la sută pentru a intra în Parlament: Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (MDL, minoritatea musulmană turcă), creditat cu 9,15 la sută din voturi, şi partidul naţionalist şi xenofob Ataka (7,6 la sută).

Dacă partidul GERB eşuează în formarea unui Guvern, mandatul va fi încredinţat socialiştilor. Aceştia din urmă s-au declarat pregătiţi, duminică, să obţină un consens larg pentru formarea unui Guvern anticriză format din experţi, avându-l la conducere pe economistul Plamen Oreşarski, fost ministru de Finanţe în perioada 2005-2009.

Observatorii se tem însă de o reluare a tensiunilor în această ţară, cea mai săracă din UE. În februarie, manifestaţii de amploare, adeseori violente, împotriva sărăciei şi a corupţiei au provocat demisia lui Boiko Borisov, şi organizarea acestui scrutin, cu două luni înainte de data prevăzută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici