Alegeri parlamentare în Polonia: Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut victoria - exit-poll

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) este creditat cu o victorie în alegerile parlamentare care au avut loc duminică în Polonia, obţinând 39,1% din voturile exprimate potrivit unui exit-poll, relatează AP în pagina electronică.

3418 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare în Polonia: Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut victoria - exit-poll

Alegeri parlamentare în Polonia: Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut victoria - exit-poll

Potrivit acestui sondaj Ipsos, publicat după închiderea secţiilor de votare, Partidul Platforma Civică (PO, liberal), care s-a aflat la putere în ultimii opt ani, a obţinut 23,3% în aceste alegeri generale.

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Jaroslav, decedat într-un accident aviatic în Rusia, în 2010, a revendicat triumfător victoria, imediat după publicarea sondajului.

De asemenea, premierul Ewa Kopacz a recunoscut înfrângerea liberalilor de centru.

În cazul în care exit-pollul va fi confirmat de rezultatele oficiale, PiS va reveni la guvernare, pentru prima dată din 2007, în această ţară din Europa Centrală cu 37 de milioane de oameni.

Astfel, PiS ar obţine 242 dintre cele 460 de mandate din Camera inferioară, ceea ce i-ar permite să guverneze singur - cel mai bun rezultat obţinut vreodată în alegerile parlamentare de către conservatorii eurosceptici.

Tot potrivit sondajului, PO ar obţine 133 de mandate, iar doar alte trei formaţiuni ar intra în Parlament, şi anume partidul condus de către rockerul Pawel Kukiz, Polonia Modernă (Nowoczesna, neoliberal) - un partid nou, şi Partidul Ţărănesc (PSL).

Noii aleşi vor primi mandate de patru ani.

Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt aşteptate luni.

Aproape 40% dintre polonezii cu drept de vot au votat până duminică seara

În total 39% dintre alegătorii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile politice până duminică seara, în alegerile generale din Polonia, anunţă autorităţile electorale, relatează AP în pagina electronică.

Un oficial de la Comisia Electorală de Stat, Sylwester Marciniak, a anunţat duminică seara că peste 11,7 milioane dintre cei aproximativ 30,9 milioane de alegători cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile până duminică la ora locală 17.00 (18.00, ora României).

Aproximativ 4,9 milioane de polonezi (16,47%) se prezentaseră la urne până duminică la prânz, pentru a alege 560 de noi parlamentari, a anunţat duminică după-amiaza Wojciech Hermelinski, preşedintele Comsiei Electorale de Stat. Doar 10% dintre alegători votaseră, în acest interval, în ultimele alegeri, potrivit DPA.

O prezenţă mare la vot s-a înregistrat în oraşul Bialystok (est) şi în sudul ţării, regiuni considerate fiefuri ale Partidului Lege şi Justiţie (PiS, naţionalişti).

Aceste alegeri ar urma, potrivit unor analişti, să răstoarne balanţa puterii, în Parlament, în favoarea opoziţiei conservatoare, după opt ani de guvernare a Partidului Platforma Civică (PO, centru).

Unii alegători din Varşovia critică puterea, la ieşirea de la vot, şi îşi declară susţinerea faţă de o serie de noi formaţiuni mici, atât de dreapta, cât şi de stânga.

Un fizician pensionar, Adam Jadacki, şi soţia sa, Janina, declară că au votat pentru Partidul Nowoczesna (Modern) "deoarece este singurul partid sensibil şi raţional, care nu este animat de emoţii şi lupte politice".

În opinia cuplului, formaţiunea are "planuri economice sănătoase, nu promisiuni goale" ca ale PO.

Nowoczesna este o nouă formaţiune, înfiinţată de către un economist, care se concentrează asupra creării unor finanţe de stat solide.

Avocata Katarzyna Bielska spune că ea susţine o coaliţie de stânga, ci nu PiS, pentru a pune capăt celor opt ani de putere a PO.

Un interpret, Slawomir Krantz, declară că el a votat pentru PO, deoarece se teme că celelalte partide ar putea afecta stabilitatea de care se bucură Polonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici