Curtea de Apel Chişinău a decis excluderea Partidului Patria din cursa electorală

Curtea de Apel Chişinău a decis joi excluderea din cursa pentru scrutinul parlamentar de duminică a Partidului Patria, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatîi, acuzat că a folosit în campanie bani proveniţi din străinătate, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

374 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Chişinău a decis excluderea Partidului Patria din cursa electorală

Renato Usatîi, liderul Partidului Patria (Imagine: Facebook)

Formaţiunea este acuzată că a folosit în campania electorală mijloace financiare din străinătate, fapt interzis de legislaţie. Este vorba de o sumă de opt milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 430.000 de euro). Curtea de Apel a dispus de asemenea încasarea în beneficiul statului a resurselor financiare suspecte.

Hotărârea Curţii de Apel a fost luată după ce Comisia Electorală Centrală a cerut miercuri anularea deciziei prin care partidul lui Usatîi a fost înregistrat în campania electorală, la sesizarea Inspectoratului General de Poliţie. Sesizarea conţine materiale care confirmă folosirea în cadrul campaniei electorale a fondurilor nedeclarate public de către partidul lui Renato Usatîi.

Potrivit site-ului Unimedia.info, hotărârea Curţii de Apel poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie, iar aceasta poate pronunţa o decizie definitivă cel mai probabil până vineri seara.

De altfel, avocaţii lui Renato Usatîi au anunţat deja că vor ataca decizia instanţei la Curtea Supremă de Justiţie, informează Jurnal de Chişinău.

Renato Usatîi a fost apărat în instanţă de cinci avocaţi. Acesta a negat acuzaţiile şi a declarat că este victima unui scenariu politic. El a precizat că nu a cheltuit banii care i-au fost trimişi de peste hotare. Au fost transferaţi de o companie off-shore. Banii nu au ajuns în cont şi evident că nu s-au cheltuit. Acest off-shore a fost fondat în octombrie 2014. În octombrie deja era clar care o să fie provocarea", a spus politicianul. "Usatîi pur şi simplu nu va pleca. Vor fi proteste", a adăugat el.

Comisia Electorală Centrală a precizat miercuri că a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Poliţie, care ar fi prezentat dovezi că Partidul Patria, condus de Renato Usatîi, ar fi utilizat în această campanie 8,1 milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 430.000 de euro) proveniţi din străinătate.

Totodată, partidul nu ar fi raportat aceşti bani Comisiei, aşa cum era obligat să facă. Astfel, în demersul expediat Curţii de Apel Chişinău, Comisia Electorală Centrală a solicitat excluderea acestui partid din cursă şi confiscarea sumei respective de bani.

Documentele nu au precizat din ce ţară ar fi primit bani formaţiunea lui Usatîi, însă Codul Electoral menţionează clar folosirea unor fonduri externe, printre motivele eliminării unui concurent electoral din cursă.

O decizie emisă de Curtea de Apel este executorie, imediat după pronunţare, ceea ce înseamnă că chiar dacă Usatîi ar contesta la Curtea Supremă de Justiţie suspendarea sa din cursă, Comisia Electorală Centrală ar avea dreptul să o pună imediat în aplicare, fără să aştepte decizia CSJ.

Renato Usatîi, care s-a prezentat personal la şedinţa Comsiei Electorale de miercuri, a părut uşor descumpănit, chiar dacă de mai multă vreme anticipa că s-ar putea încerca scoaterea lui din cursă. Politicianul s-a declarat victima unei înscenări motivate politic şi a afirmat că poate justifica provenienţa fiecărul leu pe care l-a cheltuit în campanie.

Potrivit lui, pentru a-l inculpa, autorităţile ar fi recurs la transferuri fictive de bani, adăugând că chiar miercuri dimineaţă, câteva sute de mii ar fi ajuns, fără ştirea sa, de la companii off-shore în conturile partidului său.

Politicianul a declarat că este posibil nu numai să fie exclus din cursa electorală, ci chiar să fie arestat până duminică. "Atunci când Filat controlează MAI-ul, iar Plahotniuc Procuratura, se poate întâmpla orice. Mai ales că îl au ca aliat şi pe Voronin", a afirmat Usatîi.

Partidul Patria este creditat cu 8 la sută din intenţiile de vot, în timp ce pragul electoral pentru intrarea în Parlament este de 6 la sută. În general, experţii consideră că formaţiunea este capabilă să atragă votanţi, graţie charismei liderului, şi din rândul celor nehotărâţi. Sociologii nu au estimat încă impactul unei eventuale eliminări a acestuia din cursă, dar cel mai probabil voturile ar merge către formaţiunea lui Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din R.Moldova (PSRM).

Potrivit observatorilor, deşi Usatîi era de multă vreme în vizorul autorităţilor, procedurile au fost lansate în ultima săptămână de campanie pentru ca acesta să nu mai poată participa, în caz de excludere din cursă, pe listele altei formaţiuni politice.

Descris de presa de la Chişinău drept un personaj controversat - pentru implicarea în scandalul din 2011 de la UniversalBank şi pentru legăturile cu oameni de afaceri şi politicieni din Rusia, Renato Usatîi a devenit cunoscut în România după declaraţia sa privind intenţia de a construi o replică a Marelui Zid Chinezesc la graniţa R.Moldova cu România.

La sfârşitul lunii septembrie, Usatîi a provocat o altă polemică, după ce a declarat că vrea să implementeze în Republica Moldova un sistem de conducere autoritar similar celui din Belarus. Totodată, Usatîi şi-a declarat susţinerea (inclusiv financiară) pentru referendumul organizat în februarie în Găgăuzia cu privire la procesul european al Republicii Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici