Alegeri SERBIA. Sârbii îşi aleg duminică preşedintele. Actualul premier Aleksandar Vucic este favorit, în timp ce contracandidatul său este un student care îi parodiază pe corupţi

Cetăţenii Serbiei îşi votează duminică preşedintele, actualul premier Aleksandar Vucic fiind credidat cu şanse mari să câştige scrutinul împotriva a zece candidaţi de opoziţie, inclusiv în faţa unui student care candidează din postura unui personaj-parodie, relatează AP.

2133 afișări
Imaginea articolului Alegeri SERBIA. Sârbii îşi aleg duminică preşedintele. Actualul premier Aleksandar Vucic este favorit, în timp ce contracandidatul său este un student care îi parodiază pe corupţi

Alegeri SERBIA. Sârbii îşi aleg duminică preşedintele. Actualul premier Aleksandar Vucic este favorit, în timp ce contracandidatul său este un student care îi parodiază pe corupţi

Dacă nu câştigă în primul tur de scrutin, influenţa politică a lui Vucic ar putea avea de suferit, comentează agenţia The Associated Press. Vucic ar trebui să obţină peste 50 la sută din voturile de duminică pentru a evita un al doilea tur de scrutin pe data de 16 aprilie, care l-ar plasa într-o postură mai complicată împotriva unui singur candidat al opoziţiei.

Premier din 2014, Vucic intenţionează să se folosească de câştigarea acestor alegeri pentru a numi un succesor numai cu numele şi să transforme preşedinţia, dintr-un birou ceremonial într-unul cu rol mai puternic şi să conducă fără a fi contestat precum preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a susţinut, mai comentează AP.

Agenţia de presă mai subliniază că în pofida declaraţiilor sale că vrea să îndrepte Serbia către UE, Vucic a depus eforturi pentru stabilirea unor legături mai puternice cu aliatul Rusia.

Cu puţin timp înainte de alegeri, Vucic l-a vizitat pe Putin, care i-ar fi promis că va semna în favoarea livării unor avioane de vânătoare, tancuri de luptă şi vehicule blindate către Serbia. Această manevră a atras temeri cu privire la o cursă a înarmării în Balcanii de Vest, pe care Rusia îi consideră drept o sferă a sa de influenţă.

Printre candidaţii cu care se confruntă Vucis sunt avocatul pentru drepturile omului şi fostul ombudsman Sasa Jankovic, fostul ministru de Externe Vuk Jeremic şi naţionalistul Vojislav Seselj, care a fost judecat pentru crime de război.

Una dintre cele mai mati surprize ale campaniei pentru alegerile prezidenţiale a fost Luka Maksimovic, un student care candidează din postura unui personaj-parodie, îmbrăcat în costum alb şi purtând bijuterii supradimensionate. Personajul-parodie pe care îl înfăţişează Maksimovic îi ironizează pe politicienii sârbi corupţi promiţând să fure dacă este ales.

 În ciuda faptului că şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din Serbia în urmă cu câteva săptămâni,  Luka Maksimovic se plasează pe locul al 2-lea în sondajele de opinie, informează BBC online.

Detalii despre cine este Luka Maksimovic şi cum a ajuns din glumă pe locul 2 în sondaje, la alegerile prezidenţiale din Serbia, pot fi aflate la acest LINK.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici