Alegerile din Grecia: partidul Noua Democraţie, aflat la putere, a câştigat detaşat scrutinul

Partidul conservator Noua Democraţie, aflat la putere, a câştigat alegerile naţionale din Grecia. Victoria este clară şi, potrivit calculelor, formaţiunea politică ar mai avea nevoie de doar cinci locuri în Parlament pentru a obţine majoritatea necesară formării unui nou guvern.

475 afișări
Imaginea articolului Alegerile din Grecia: partidul Noua Democraţie, aflat la putere, a câştigat detaşat scrutinul

Alegerile din Grecia: partidul Noua Democraţie, aflat la putere, a câştigat detaşat scrutinul

Liderul Noua Democraţie, Kyriakos Mitsotakis, care ocupă şi funcţia de premier al Greciei a catalogat victoria partidului său drept un „cutremur politic", potrivit BBC.

Partidul său de centru-dreapta are aproape 41% din voturi. Mitsotakis a obţinut 146 de locuri, cu cinci locuri mai puţin decât cele 151 necesare pentru formarea unui guvern.

Rivalul său de centru-stânga, Alexis Tsipras, l-a felicitat, partidul său Syriza urmând să obţină un rezultat slab de circa 20%.

Mitsotakis a declarat că rezultatul a arătat că grecii au dat partidului său un mandat pentru o guvernare de patru ani.

„Oamenii au vrut să aleagă o Grecie condusă de un guvern majoritar şi de Noua Democraţie fără ajutorul altora", a spus el în discursul de victorie.

Comentariile premierului au fost interpretate ca o indicaţie că nu va căuta să împartă puterea cu un alt partid, ci va merge la un al doilea scrutin la sfârşitul lunii iunie. Potrivit sistemului electoral din Grecia, la al doilea scrutin partidul câştigător în alegeri poate obţine locuri bonus.

Preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, îi va oferi lui Mitsotakis un mandat pentru a forma o coaliţie. Probabil, acesta va refuza şi dacă celelalte partide nu vor putea forma o coaliţie, un guvern interimar va conduce ţara până la noi alegeri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici