Alegerile prezidenţiale din SUA: Cine este candidatul republican care îl va înfrunta pe Obama?

Mitt Romney a câştigat scrutinul republican organizat marţi în statul american Iowa cu o diferenţă de doar opt voturi faţă de următorul clasat, Rick Santorum, în cadrul acestei consultări care marchează debutul procesului de selectare a unui candidat republican pentru Casa Albă.

976 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din SUA: Cine este candidatul republican care îl va înfrunta pe Obama?

Alegerile prezidenţiale din SUA: Cine îl va înfrunta pe Obama? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mitt Romney, considerat unul dintre candidaţii moderaţi şi cu cele mai mari şanse de a-l învinge pe Barack Obama la 6 noiembrie, a obţinut 30.015 voturi faţă de 30.007 înregistrate de adversarul său ultraconservator, potrivit rezultatelor definitive anunţate miercuri dimineaţă, în urma unei lungi nopţi electorale.

În total, 122.255 de alegători republicani au participat la cele 1.774 de adunări, ceea ce constituie o participare record.

În jurul orei locale 02.30 (10.30 ora României), vor fi anunţate şi rezultatele definitive ale primului scrutin din cadrul alegerilor prezidenţiale americane, aşteptate multă vreme din cauza diferenţei foarte mici de voturi dintre primii doi clasaţi.

Câştigătorul scrutinului şi cel clasat pe locul al doilea au întrunit fiecare câte 25 la sută din voturi. Ron Paul a terminat pe locul al treilea, cu 21 la sută din voturi. Newt Gingrich a obţinut 13 la sută, devansându-i pe texanul Rick Perry (10 la sută) şi pe Michele Bachmann (5 la sută).

Aceste rezultate le permit lui Romney şi Santorum să beneficieze de o dinamică în campanie înaintea următoarelor alegeri, prevăzute să se desfăşoare marţi în New Hampshire (nord-est).

Cu puţin timp înainte de anunţarea rezultatelor, Mitt Romney l-a felicitat pe Rick Santorum pentru "victorie", adăugând că aceasta este o victorie şi pentru el.

Sigur de el, fostul om de afaceri în vârstă de 64 de ani, se concentrează deja asupra următorului scrutin, din New Hampshire. "Către New Hampshire şi să terminăm treaba", a declarat el, după ce a afirmat încă o dată că preşedintele Barack Obama nu va mai obţine un alt mandat.

Romney s-a menţinut în mod constant în poziţia de favorit în ultimele luni, dar nu a depăşit pragul de 25 la sută din intenţiile de vot, nereuşind să obţină susţinerea bazei republicane.

În 2008, în cadrul primei sale candidaturi la alegerile prezidenţiale, el a terminat pe locul al doilea în Iowa, după care a urmat o pantă descendentă în favoarea lui John McCain.

Mulţumindu-le susţinătorilor săi marţi seara, Santorum - care înainte de Crăciun se menţinea sub pragul de 10 la sută - şi-a reafirmat valorile morale creştine pe care le valorifică în campanie. "Sunt valori de care avem nevoie dacă trebuie să ne confruntăm cu Barack Obama, să câştigăm aceste alegeri şi să redăm Americii principiile sale fondatoare", a afirmat el.

Rick Santorum, în vârstă de 53 de ani, fost senator de Pennsylvania şi un catolic fervent, a fost susţinut de unii creştini conservatori, cu influenţă în Iowa. El a făcut campanie cu puţine mijloace, concentrate pe acest stat ale cărui comitate le-a traversat.

Ron Paul, în vârstă de 76 de ani, decanul de vârstă al cursei, ar putea să continue să perturbe jocul, în New Hampshire, apoi în South Carolina la 21 ianuarie. "Am reuşit să reintroducem unele idei republicane de care aveam nevoie de multă vreme. Este convingerea că libertatea este o idee populară", a triumfat Ron Paul în cadrul unui discurs susţinut în faţa militanţilor săi.

Paul se remarcă prin poziţiile sale atipice cum ar fi scoaterea de sub incidenţă penală a consumului de droguri, ceea ce atrage numeroşi tineri.

O altă surpriză a serii a fost Rick Perry, guvernatorul Texasului, care a anunţat că îşi va reexamina candidatura din cauza rezultatului dezamăgitor de 10 procente. "Am decis să mă întorc în Texas, să evaluez rezultatele acestui caucus, să hotărăsc dacă mai există loc pentru mine în aceste alegeri", a declarat el. Perry ar putea abandona cursa.

Ceilalţi candidaţi au declarat că vor să rămână în cursă.

La rândul său, Jon Hunstman, care nu a făcut campanie în Iowa, a obţinut 1 la sută din voturi. Acest republican moderat şi-a păstrat forţele pentru New Hampshire.

Gingrich, care a fost ţinta unor atacuri dure din partea taberei lui Romney, a salutat "curajul şi optimismul" lui Santorum într-un discurs considerat de presa americană amar şi agresiv faţă de Mitt Romney.

Scrutinul republican din Iowa ar putea deveni cel mai strâns din istoria statului

Scrutinul republican de tip caucus din 2012 din Iowa este pe cale să devină cel mai strâns din istoria acestui stat, potrivit directorului CNN Political Research, Robert Yoon, relatează postul american de televiziune.

Cel mai strâns scrutin anterior a fost înregistrat în 1980, când George H.W. Bush l-a învins pe Ronald Reagan cu o diferenţă de 2 puncte procentuale. Următorul cel mai strâns scrutin a fost în 1996, tot în tabăra republicană, când Bob Dole l-a învins pe Pat Buchanan cu 3 puncte procentuale.

Cele 26,3 procente obţinute de Dole în 1996 au reprezentat cel mai mic scor din istoria adunărilor electorale de tip caucus, un record care ar putea fi doborât însă de câştigătorul scrutinului de marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici