ALEGERILE PREZIDENŢIALE în SUA: Întâmplări şi mesaje inedite în ziua votului - VIDEO

Aproximativ 200 de milioane de alegători americani erau chemaţi marţi la urne pentru alegerea preşedintelui, o ocazie pentru a afla sau a face cunoscute situaţii insolite în cursul scrutinului.

580 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE în SUA: Întâmplări şi mesaje inedite în ziua votului - VIDEO

ALEGERILE PREZIDENŢIALE în SUA: Întâmplări şi mesaje inedite în ziua votului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

VOTĂM MÂINE? - Potrivit Tampa Bay Times, biroul însărcinatului cu alegerile în comitatul Pinellas din Florida (sud-est) a declanşat marţi dimineaţa, imediat după deschiderea secţiilor de votare, un val de mii de apeluri telefonice automate anunţând alegătorii că pot vota până la ora 19.00 "mâine", adică miercuri.

În fapt, un mesaj a fost lansat luni pentru anunţarea programului de "mâine", adică marţi, mesaj trimis din nou, printr-o eroare, a doua zi, timp de o jumătate de oră, către 12.000 de locuinţe.

UPS - Un alegător din Pennsylvania (est) a postat pe YouTube o înregistrare video care arată cum aparatul de vot pe care vrea să voteze pentru Barack Obama înregistra cu încăpăţânare un vot pentru Mitt Romney. "Toate celelalte butoane mergeau bine", comentează el.

Potrivit NBC News, aparatul a fost retras din funcţiune.

HIPS - Kentucky şi South Carolina sunt ultimele două state americane - din 50 - în care este interzisă vânzarea alcoolului în ziua alegerilor prezidenţiale. În Kentucky, cel puţin până la ora locală 18.00, scrie Huffington Post.

Alte cinci state - Delaware, Idaho, Indiana, Utah şi West Virginia - făceau acelaşi lucru în urmă cu patru ani, dar nu şi acum.

Tradiţia, potrivit site-ului, datează din secolul al XIX-lea, când "politicieni corupţi" ofereau alcool în schimbul voturilor.

OFF - Constructorul de automobile Chrysler a oferit salariaţilor o zi liberă pentru a "vota astăzi", a anunţat vicepreşedintele pentru Produse şi Design Ralph Gilles într-un mesaj postat pe Twitter

Blogul Washington Post aminteşte că este vorba despre un acord încheiat în urmă cu 15 ani între sindicate şi companiile Chrysler, Ford şi General Motors.

Ocazie pentru Politico să amintească o dezminţire a conducerii Chrysler, în urma unor acuzaţii la adresa lui Mitt Romney cu privire la o delocalizare în China a construirii de Jeep-uri.

ERORI PE INTERNET - Betsy Morais, care scrie pentru New Yorker, a vrut să voteze pe Internet. "Am accesat aplicaţia, am imprimat buletinul, l-am scanat şi l-a trimis pe e-mail", povesteşte ea. Un mesaj de eroare a fost trimis de două ori. După ce a sunat la biroul însărcinat în acest sens, i "s-a spus să trimit(ă) prin fax buletinul" de vot, spune ea contrariată.

Un site, Buzzfeed, a povestit cum în două comitate din New Jersey adresele de e-mail destinate votului electronic nu aveau obiect. O a treia adresă, personală, a fost postată pe... Facebook.

MAI MULTĂ HÂRTIE - În comitatul Benton, în Arkansas (centru), a lipsit hârtia, a anunţat un post local de televiziune. Peste 50 de secţii de votare au rămas fără hârtie. Un oficial local a declarat că autorităţile nu se aşteptau la o participare atât de importantă.

Alegătorii au fost nevoiţi să voteze electronic.

TURN - Rezultatele alegerilor prezidenţiale vor fi anunţate marţi seara "newyorkezilor şi lumii" de către CNN pe Empire State Building, în afară de difuzarea lor, tradiţională, la televiziune, anunţă postul de televiziune.

Un sistem luminos, în culorile roşu şi albastru - culorile republicanilor şi democraţilor - se va aprinde pe măsura avansului înregistrat de către cei doi candidaţi, imediat după anunţarea rezultatelor din fiecare stat, se anunţă într-un comunicat.

ARTĂ - O secţie de vot a fost instalată la Philadelphia (est) într-o sală de clasă în care pe unul dintre pereţi era pictat un portret al lui... Barack Obama. Legea interzice propaganda în secţiile de vot.

Fotografia a fost postată pe Twitter de către un oficial în domeniul comunicaţiilor din cadrul Partidului Republican, Tim Miller, care s-a plâns de acest lucru.

mediafax.ro va transmite LIVE TEXT pe tot parcursul ALEGERILOR DIN SUA

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici