Aleksei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Opozantul rus le cere susţinătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta

Opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost declarat vinovat, marţi, de justiţia rusă pentru deturnare de bani în detrimentul filialei companiei franceze Yves Rocher şi condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta.

1133 afișări
Imaginea articolului Aleksei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Opozantul rus le cere susţinătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare

Fratele lui, Oleg, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, fiind declarat vinovat pentru că a deturnat bani, potrivit unei jurnaliste a AFP prezentă la anunţul deciziei tribunalului.

"Pentru ce motiv îl aruncaţi în închisoare? Ce este mizeria aceasta? Ca să mă pedepsiţi?", a exlamat opozantul. 

Parchetul a cerut iniţial o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru Oleg Navalnîi, respectiv mai puţin decât cea cerută împotriva fratelui său, care era de zece ani de închisoare.

Cei doi fraţi au fost declaraţi vinovaţi pentru că au deturnat 27 de milioane de ruble (384.000 de euro) în detrimentul filialei ruse a Yves Rocher. Ei au fost condamnaţi şi la plata unor indemnizaţii de 4,4 milioane de ruble (aproximativ 63.200 de euro) firmei.

Compania franceză de cosmetice a declarat prin intermediul lui Christian Melnik, directorul financiar al filialei sale ruse, că nu suferit "nicio pagubă" în urma colaborării cu compania de transport a fraţilor Navalnîi, Glavpodpiska.

Judecarea procesului, a cărui dată a fost devansată brusc de la 15 ianuarie la 30 decembrie, a avut loc în mai puţin de 15 minute, o durată neobişnuită într-o ţară în care nu este rar ca lectura deciziilor judecătoreşti să dureze mai multe ore. În faţa tribunalului, circa 100 de susţinători ai opozantului şi jurnalişti aşteptau pe o vreme glacială.

Cel puţin o persoană a fost arestată, iar forţe de poliţie importante au fost mobilizate în jurul tribunalului, potrivit unei jurnaliste a AFP prezente la faţa locului.

Susţinătorii săi au făcut apel la manifestaţii, marţi, la ora 19.00 (18.00 ora României), în faţa Kremlinului. Marţi dimineaţa, 16.000 de membri ai reţelei de socializare Facebook afirmau că vor merge la manifestaţie, în timp ce camioane ale forţelor de ordine ocupau deja piaţa, potrivit fotografiilor difuzate pe Twitter.

Aleksei Navalnîi le cere susţinătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta

Opozantul rus Aleksei Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să iasă în stradă pentru a protesta, în timp ce o manifestaţie este aşteptată în cursul serii în faţa zidului Kremlinului.

"Această putere nu merită să există, ea trebuie distrusă", a declarat Navalnîi la ieşirea din tribunal, acuzând Kremlinul că "îi vizează pe apropiaţii săi" pentru a încerca să îl elimine de pe scena politică. Fratele opozantului a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

"Pentru ce motiv îl aruncaţi în închisoare? Ce este această mizerie? Ca să faceţi presiuni asupra mea?", a declarat opozantul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici