Alertă roşie în Republica Dominicană şi în Haiti din cauza furtunii tropicale Isaac

Furtuna tropicală Isaac, care ar putea să se transforme în uragan până vineri, ameninţă insulele din Caraibe, Haiti declarând joi alertă roşie, iar Guvernul dominican decretând alertă roşie în 22 din cele 31 de provincii ale sale.

470 afișări
Imaginea articolului Alertă roşie în Republica Dominicană şi în Haiti din cauza furtunii tropicale Isaac

Alertă roşie în Republica Dominicană şi în Haiti din cauza furtunii tropicale Isaac (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joi la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), Isaac se afla la 255 de kilometri distanţă faţă de Porto Rico şi la 445 de kilometri faţă de Republica Dominicană, deplasându-se către vest-nord-vest cu viteza de 24 de kilometri pe oră, potrivit centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC). Viteza vântului a fost estimată între 65 până la 76 de kilomtri pe oră.

"Centrul furtunii Isaac va trece la sud de Porto Rico astăzi (joi) şi se va apropia de coastele sudice ale Republicii Dominicane şi Haiti vineri", potrivit NHC. "Este posibilă o creştere în intensitate, în următoarele 48 de ore, şi Isaac s-ar putea transforma în uragan atunci când se va apropia de Republica Dominicană şi Haiti". Precipitaţiile ar putea depăşi 50 de centrimeti pe metru pătrat existând riscul de inundaţii şi alunecări de teren în cele două ţări, a menţionat NHC.

Autorităţile haitiene au declarat joi alertă roşie pe întregul teritoriu. "Tot Guvernul s-a mobilizat, precum şi serviciile de securitate, pentru a evalua situaţia. Vom colabora cu partenerii noştri internaţionali pentru a ne coordona acţiunile", a declarat premierul haitian Laurent Lamothe, precizând că au fost pregătite 1.250 de adăposturi.

"Dacă Issac va trece la 100 de kilometri de coasta noastră sudică, atunci vom resimţi rafale de vânt şi precipitaţii în capitală", a declarat Juan Manuel Mendez, directorul Centrului pentru Operaţiuni de Urgenţă al Republicii Dominicane.

Alerta roşie a fost decretată în 22 de provincii din partea sudică a Insulei Hispaniola, cea pe care Republica Dominicană o împarte cu Haiti.

Autorităţile dominicane au cerut populaţiei să se pregătească de inundaţii şi alunecări de teren din cauza ploilor puternice preconizate pentru joi noapte.

Potrivit Oficiului Dominican de Meteorologie (Onamet), Isaac se va afla vineri dimineaţă la aproximativ 100 de kilometri distanţă faţă de Santo Domingo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici