Alexis Tsipras vrea să calmeze spiritele, cerând să i se ofere "timp pentru a respira"

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut, sâmbătă, "timp pentru a respira", într-un comunicat transmis de biroul său, asigurând că "nu caută conflictul" cu partenerii europeni şi internaţionali.

1084 afișări
Imaginea articolului Alexis Tsipras vrea să calmeze spiritele, cerând să i se ofere "timp pentru a respira"

Alexis Tsipras vrea să calmeze spiritele, cerând să i se ofere "timp pentru a respira" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În pofida perspectivelor diferite, sunt absolut convins că vom găsi în curând un acord favorabil atât Greciei, cât şi Europei în ansamblu", scrie el într-un comunicat în engleză adresat agenţiei Bloomberg şi transmis ulterior întregii prese.

"Nimeni nu vrea conflict şi noi nu am avut niciodată intenţia de a acţiona unilateral în ceea ce priveşte datoria noastră", a declarat şeful Guvernului, liderul partidului Syriza, în intenţia de a calma jocul la o zi după tensiuni puternice.

"Avem nevoie de timp pentru a respira şi a ne pune la punct propriul program de relansare pe termen mediu, care va lua în considerare obiectivele de excedent bugetar primar şi va include reforme radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei şi clientelismului", a asigurat Tsipras.

În opinia lui, aceasta "nu înseamnă că noi nu ne vom respecta angajamentele faţă de Banca Centrală Europeană sau Fondul Monetar Internaţional", creditorii ţării.

Vineri, Grecia şi-a exprimat intenţia, prin intermediul ministrului său de Finanţe, Yanis Varoufakis, să se elibereze de sub tutela troicăi.

Grecia a anunţat însă că nu va încere încasarea, la 28 februarie, a unui cec de şapte miliarde de euro, reprezentând o nouă tranşă de împrumut, relansând speculaţiile privind riscul de a intra în incapacitate de plată.

Adoptând un ton mai conciliant după aceste declaraţii, Varoufakis a asigurat vineri seara la BBC: "Tot ce le cerem partenerilor noştri este să ne acorde câteva săptămâni pentru a ne pune la punct propuneri foarte gândite, foarte raţionale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici