Ali Larijani: Problema dosarului nuclear iranian încă mai poate fi rezolvată pe cale diplomatică

Problema nucleară încă mai poate fi rezolvată pe cale diplomatică, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani.

17 afișări
Imaginea articolului Ali Larijani: Problema dosarului nuclear iranian încă mai poate fi rezolvată pe cale diplomatică

Ali Larijani: Problema dosarului nuclear iranian încă mai poate fi rezolvată pe cale diplomatică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că există în continuare o oportunitate diplomatică şi că este în interesul lor să o folosească. Iranul îşi va continua activităţile în cadrul şi sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Sunt liberi să aleagă, iar Iranul va decide în consecinţă", a declarat Larijani.

El a făcut totdată presiuni asupra Occidentului să accepte programul nuclear iranian.

"Una dintre opţiuni ar fi ca (occidentalii) să accepte că Iranul îşi dezvoltă tehnologia sa nucleară sub supravegherea AIEA. Dacă nu acceptă, Iranul va trebui să îşi apere facilităţile nucleare", a adăugat Larijani apreciind că Occidentul trebuie să răspundă acestei solicitări.

"Dacă (occidentalii) trişează, atunci Iranul va alege o altă cale", a adăugat acesta.

Parlamentul iranian se aşteaptă la alegerea căii diplomatice. Credem că la nivel internaţional, calea diplomatică nu este întrutotul epuizată", a insistat acesta.

"Ei o pot utiliza sau găsi o soluţie diplomatică. Dar nu trebuie să încerce să trişeze. Nu este posibil să spună dintr-un moment în altul că doresc să se înţeleagă cu Iranul şi apoi să voteze o rezoluţie împotriva noastră", a adăugat oficialul.

Declaraţia lui Larjani intervine în urma deciziei Guvernului iranian de a construi zece uzine noi de îmbogăţire a uraniului şi de a produce uraniu îmbogăţit cu 20 la sută, provocând îngrijorări noi în rândul comunităţii internaţionale.

Decizia Guvernului iranian este o reacţie la rezoluţia adoptată vineri de Consiliul Guvernatorilor AIEA care condamnă Teheranul pentru programul său nuclear controversat şi cere Iranului închiderea noului centru de îmbogăţire a uraniului de la Fordo, în apropiere de Qom (centru), a cărui existenţă a fost dezvăluită în septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici