Aliaţi europeni ai SUA resping cererea lui Donald Trump privind suplimentarea trupelor în Afganistan

Unii dintre principalii aliaţi europeni ai Statelor Unite în cadrul Alianţei Nord-Atlantice par să respingă solicitările Administraţiei Donald Trump de suplimentare a efectivelor militare în Afganistan.

12791 afișări
Imaginea articolului Aliaţi europeni ai SUA resping cererea lui Donald Trump privind suplimentarea trupelor în Afganistan

Aliaţi europeni ai SUA resping cererea lui Donald Trump privind suplimentarea trupelor în Afganistan

Guvernul cancelarului Angela Merkel a respins clar solicitarea preşedintelui SUA, Donald Trump. Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, a salutat angajamentul lui Donald Trump de continuare a misiunii americane în Afganistan, precizând însă că Germania nu se va grăbi să suplimenteze contribuţiile. "Noi am suplimentat efectivele cu 18% anul trecut, atunci când alţii le diminuau. În acest caz, nu ne vedem printre cei cărora li se solicită suplimentarea trupelor", a spus Ursula von der Leyen.

Franţa a comunicat că nu s-a luat nicio decizie, dar un specialist militar francez a declarat că ar fi "uimit" dacă Parisul ar accepta retrimiterea de militari în Afganistan. Guvernele din Spania şi Italia au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, relatează cotidianul britanic The Telegraph.

Donald Trump a anunţat luni seară prelungirea intervenţiei militare americane în Afganistan, pe care la un moment dat o cataloga drept "o pierdere totală de timp şi resurse". "Instinctul meu iniţial a fost să retragem trupele şi de obicei îmi place să îmi urmez instinctele, dar toată viaţa mea am auzit că deciziile sunt cu totul altfel când de afli în biroul de la Casa Albă", a spus Donald Trump, pledând pentru învingerea talibanilor şi a organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Casa Albă a anunţat că Pentagonul a primit deja aprobarea de a trimite încă 4.000 de militari în Afganistan. În prezent, în Afganistan sunt deja 8.400 de militari americani. Donald Trump nu a făcut nicio referire precisă la suplimentarea efectivelor americane din Afganistan.

În schimb, liderul american a precizat: "Le cerem aliaţilor noştri din cadrul NATO şi partenerilor de la nivel global să susţină noua strategie cu trupe suplimentare şi cu majorarea fondurilor în concordanţă cu deciziile noastre. De la începerea mandatului, eu am spus clar că aliaţii şi partenerii noştri trebuie să suplimenteze contribuţiile financiare pentru apărarea noastră colectivă şi au făcut acest lucru".

Donald Trump a insistat ca toate statele membre NATO să suplimenteze bugetele apărării până la nivelul de 2% din PIB, dar Germania a respins şi această solicitare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici