Alţi doi diplomaţi ruşi părăsesc Canada într-un scandal de spionaj

Doi diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Canada în legătură cu un caz de spionaj în care este implicat un sublocotenent al Marinei canadiene, a anunţat marţi postul de televiziune CTV, citând surse neidentificate.

387 afișări
Imaginea articolului Alţi doi diplomaţi ruşi părăsesc Canada într-un scandal de spionaj

Alţi doi diplomaţi ruşi părăsesc Canada într-un scandal de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre aceşti diplomaţi, Dimitri Gherasimov, era staţionat la consulatul Rusiei la Toronto iar celălalt, Serghei Jukov, era ataşat militar la ambasada din Ottawa, relatează cotidianul The Globe and Mail.

Plecarea acestora ridică la şase numărul diplomaţilor ruşi care au părăsit Canada după inculparea la începutul lunii ianuarie a ofiţerului naval Jeffrey Paul Delisle, în vârstă de 40 de ani.

Ministerul canadian al Afacerilor Externe şi ambassada rusă la Ottawa au refuzat orice comentariu.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a negat anterior orice legătură între plecarea diplomaţilor ruşi şi punerea sub acuzare a militarului canadian care este acuzat că a furnizat informaţii secrete unui corp diplomat străin între 2007 şi ianuarie anul curent.

Conform unor surse citate de CTV, poate fi vorba de informaţii privind arii submarine nesupravegheate sau sisteme de armament.

Jeffrey Paul Delisle lucra într-un centru de comunicaţii şi informaţii al Marinei din Halifax, în Noua Scoţie (sud-est). Acesta poate primi pedeapsa cu închisoarea pe viaţă dacă este găsit vinovat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici