Ambasadoarea americană Jane Hartley, convocată la Ministerul francez de Externe

Parisul a convocat-o miercuri pe ambasadoarea americană Jane Hartley la sediul Ministerului de Externe, după ce WikiLeaks a dezvăluit că Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) i-a spionat pe ultimii trei preşedinţi francezi, relatează Associated Press în pagina electronică.

292 afișări
Imaginea articolului Ambasadoarea americană Jane Hartley, convocată la Ministerul francez de Externe

Ambasadoarea americană Jane Hartley, convocată la Ministerul francez de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hartley a fost convocată după ce preşedintele francez Francois Hollande a denunţat o breşă de securitate "inacceptabilă", au declarat diplomaţi francezi sub protecţia anonimatului.

Dezvăluirile, făcute marţi seara de ziarul francez Libération şi site-ul de investigaţii Mediapart, arată că Franţa s-a aflat, alături de Germania, pe lista aliaţilor Statelor Unite ţintiţi de NSA.

În documente par să fie citaţi oficiali de la Paris care vorbesc deschis despre economia Greciei, relaţiile cu Germania şi spionarea aliaţilor de către americani. Fără să constituie o surpriză, dezvăluirile au iritat şi stânjenit administraţia franceză.

"Este vorba despre fapte inacceptabile care au condus deja la discuţii între Statele Unite şi Franţa", a declarat Hollande, citat într-un comunicat emis Palatul Élysée, în urma reuniunii de urgenţă a Consiliului Apărării de miercuri, referindu-se la discuţiile din 2013, când au fost făcute primele dezvăluiri, şi din timpul vizitei de stat pe care preşedintele francez a efectuat-o în Statele Unite în februarie 2014.

Franţa şi-a consolidat măsurile de protecţie în urmă publicării documentelor, mai anunţă preşedinţia franceză în comunicat, fără să ofere alte precizări.

Dezvăluirile par să coincidă cu votul în Parlamentul francez asupra unui proiect de lege care acordă noi puteri de supraveghere - vaste - în principal în lupta împotriva terorismului. Senatul l-a aprobat marţi, iar Adunarea Naţională (Camera inferioară a Parlamentului) urmează să dea votul final miercuri.

Acurateţea documentelor, care acoperă interceptări din perioada 2006-2012, nu a fost onfirmată imediat. Însă WikiLeaks, fondat de Julian Assange, este un site specializat în dezvăluirea de documente clasificate din domeniile spionajului şi diplomaţiei.

Un consilier al predecesorului lui Hollande, Nicolas Sarkozy, a declarat pentru AP că fostul preşedinte consideră aceste metode inacceptabile. Fostul preşedinte Jacques Chirac, vizat şi el, nu a comentat încă.

Statele Unite "nu vizează şi nu vor viza comunicaţiile preşedintelui Hollande", a declarat marţi seara Ned Price, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional amerian de Securitate (NSC).

Price nu a făcut însă vreo declaraţie cu privire acuzaţiile de spionare a predecesorilor lui Hollande.

Franţa este unul dintre aliaţii Statelor Unite care se bazează pe puterile de spionare americane în lupta împotriva ameninţărilor teroriste şi de altă natură.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici