Prima reacţie a ambasadorului Marii Britanii după ce a fost reţinut în Iran în timpul protestelor

Ministrul de externe al Marii Britanii a numit reţinerea ambasadorului Robert Macaire la Teheran ”o încălcarea gravă a legislaţiei internaţionale". Ambasadorul britanic se afla la un priveghi dedicat victimelor din avionul ucrainean doborât în Iran, care s-a transformat într-un protest la adresa autorităţilor iraniene. Ambasadorul a explicat că nu a luat parte la demonstraţii

5623 afișări
Imaginea articolului Prima reacţie a ambasadorului Marii Britanii după ce a fost reţinut în Iran în timpul protestelor

Prima reacţie a ambasadorului Marii Britanii după ce a fost reţinut în Iran

Robert Macaire a scris duminică pe Twitter că nu a luat parte la demonstraţii. "Mulţumesc pentru numeroasele mesaje primite. Pot confirma că nu am luat parte la nicio demonstraţie! Am fost la un eveniment anunţat drept un priveghi pentru victimele tragediei de miercuri. A fost un lucru normal să doresc să le aduc un ultim omagiu - unele dintre victime erau britanice. Am plecat după 5 minute, în momentul în care unii oameni au început să scandeze", a declarat acesta pe Twitter.

Ambasadorul britanic în Iran a fost reţinut în timpul protestelor izbucnite la Teheran ca furie după ce autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean. Robert Macaire a fost reţinut pentru mai mult de o oră înainte de a fi eliberat şi se află în stare bună. Presa britanică susţine că ambasadorul a fost reţinut după ce a făcut poze mulţimii de protestatari şi ar fi suspectat de instigare la manifestaţii.

Potrivit unor relatări, Robert Macaire a reuşit să părăsească locul manifestaţiilor, însă a fost oprit în timp ce se îndrepta către Ambasada Marii Britanii, în faţa unei frizerii. Ziarul The Iranian Etemad a publicat o fotografie cu Robert Macaire la proteste, după ce agenţia de ştiri Tasnim a relatat că acesta a fost reţinut. Nu se ştie cu exactitate cine l-a reţinut pe ambasador.  "Ambasadorul britanic la Teheran a fost reţinut pentru organizarea unor mişcări suspicioase în faţa Universităţii Amir Kabir, eliberat şi urmează să fie convocat duminică dimineaţă", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de agenţia Tasnim.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a reacţionat că "arestarea ambasadorului britanic la Teheran fără motiv sau a oferi o explicaţie reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale".

Raab a avertizat Iranul că va deveni „un paria internaţional” după reţinerea ambasadorului său. Teheranul se află la o răscruce şi riscă o mai mare izolare economică şi politică dacă nu îşi regândeşte legăturile diplomatice cu Vestul.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici