Ambasadorul Rusiei în Australia: Occidentul să înţeleagă că această campanie contra Rusiei nu are viitor. Dacă va continua, ne vom afla într-o situaţie profundă de RĂZBOI RECE

Ambasadorul Rusiei în Australia, Grigori Logvinov, a declarat miercuri că lumea va intra într-o nouă "situaţie de Război Rece" dacă Occidentul va continua acţiunile unilaterale împotriva Moscovei ca urmare a atacului cu o substanţă neurotoxică asupra unui fost spion rus, relatează agenţia Reuters.

5277 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Rusiei în Australia: Occidentul să înţeleagă că această campanie contra Rusiei nu are viitor. Dacă va continua, ne vom afla într-o situaţie profundă de RĂZBOI RECE

Ambasadorul Rusiei în Australia avertizează în privinţa unui nou "Război Rece", după cazul Skripal

"Occidentul trebuie să înţeleagă că această campanie împotriva Rusiei nu are viitor. Dacă va continua, ne vom afla într-o situaţie profundă de Război Rece", a spus Logvinov.

Diplomatul rus a respins acuzaţiile potrivit cărora Moscova se află în spatele atacului asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în oraşul englez Salisbury.

"Am spus că nu avem dovezi. Britanicii au refuzat cu încăpăţânare să ofere orice dovadă. Ei au refuzat să respecte prevederile şi protocolul Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice", a mai spus Grigori Logvinov.

Marţi, Australia a anunţat că va expulza doi diplomaţi ruşi, ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, atribuit Rusiei şi în semn de solidaritate cu guvernul de la Londra. Premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că atacul a fost un gest "nesăbuit şi comis în mod deliberat" de Rusia şi reprezintă o ameninţare pentru securitatea globală, încalcând regulile privind utilizarea armelor chimice.

Ministrul australian de Externe, Julie Bishop, s-a întâlnit miercuri la Canberra cu ambasadorul Rusiei în Australia, Grigori Logvinov. Bishop a transmis că are încredere în agenţiile australiene de informaţii, care au recomandat expulzarea diplomaţilor ruşi, în timp ce Logvinov a negat că diplomaţii ruşi expulzaţi erau spioni.

"Este o întrebare foarte amuzantă. Aş vrea să văd că adresaţi această întrebare oricărui ambasador aflat aici în Canberra ... În ambasada ţării mele există doar diplomaţi de carieră", a spus Grigori Logvinov.

SUA, Canada, Australia şi 16 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici