Americanii deţinuţi în Iran au trecut frontiera din "greşeală"

Cei trei americani deţinuţi în Iran după ce au au traversat graniţa venind din Irak, în cursul unei excursii, au comis "o greşeală simplă şi regretabilă", a afirmat, joi, unul dintre însoţitorii lor, care s-a exprimat pentru prima oară în public cu privire la arestarea lor.

16 afișări
Imaginea articolului Americanii deţinuţi în Iran au trecut frontiera din "greşeală"

Americanii deţinuţi în Iran au trecut frontiera din "greşeală"

Shon Meckfessel, cel de-al patrulea membru al grupului, nu a participat la excursie dar a explicat împrejurările într-un comunicat difuzat pe site-urile de informaţii.

"Sper că oamenii vor considera prezenţa prietenilor mei în zonă exact ce a fost: o greşeală simplă şi regretabilă", a afirmat el.

Cei trei, dispăruţi sâmbătă în cursul unei excursii într-o regiune muntoasă aridă unde frontiera dintre Iran şi Irak este discret delimitată, au fost identificaţi de presa americană ca fiind Shane Bauer, Sarah Shourd şi Josh Fattal, toţi cu vârste între 20 şi 30 de ani.

Viceguvernatorul responsabil cu problemele de securitate în provincia iraniană Kordestan, Iraj Hassanzadeh, a declartat, marţi, agenţiei iraniene de presă Fars, că cei trei au fost arestaţi pentru pătrundere ilegală pe teritoriul iranian venind din Kurdistanul irakian.

Departamentul de Stat american a anunţat miercuri că nu este în măsură să confirme în mod oficial arestarea lor, în lipsa relaţiilor diplomatice cu Iranul.

În scrisoare, Shon Meckfessel explică faptul că intenţiona să meargă împreună cu camarazii săi, dar a decis să rămână la hotel pentru că era răcit.

El povesteşte că a discutat cu Bauer de mai multe ori prin telefon după plecarea prietenilor săi către locul numit Ahmed Awa, care le-a fost recomandat de populaţia locală pentru superba panoramă şi cascade.

"În acea dimineaţă s-au trezit devreme şi şi-au continuat plimbarea pe acelaşi drum. Shane părea foarte calm şi mulţumit, bucuros că se află într-un mediu magnific şi nu a vorbit despre cel mai mic pericol", povesteşte Shon Meckfessel.

"Sunt absolut sigur că nu ştiau că se află în apropierea frontierei iraniene, altfel nu ar fi continuat niciodată", afirmă el.

"Shane mi-a spus că în scurt timp intenţionau să se întoarcă. Credea că putem să ne întâlnim în apropierea cascadei", adaugă el.

Dar după puţin timp nu a mai răspuns, apoi a sunat pentru a spune că au fost arestaţi şi i-a cerut prietenului său Shon să contacteze ambasada SUA de la Bagdad.

Meckfessel susţine că grupul nu ştia că Ahmed Awa se afla la frontiera iraniană.

"Nu există (ghid turistic) Lonely Planet pentru Kurdistanul irakian, iar Ahmed Awa nu se afla pe harta pe care am tipărit-o", scrie el.

Acesta îi descrie pe camarazii de călătorie ca fiind prieteni apropiaţi şi împărtăşind "o profundă apreciere pentru culturile din Orientul Mijlociu".

"La sfârşitul lunii iulie, am hotărât să plecăm toţi patru de la Damasc, Siria, în Kurdistanul irakian pentru o scurtă vacanţă. (...) Chiar dacă acest lucru poate părea ciudat americanilor, teritoriul kurd este foarte frumos şi destul de sigur", scrie Meckfessel.

Afirmaţiile sale au fost transmise mai multor publicaţii pentru care el lucrase anterior, The Nation, New American Media şi Mother Jones.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici