Americanul eliberat după doi ani de captivitate în Siria este în stare bună şi se află în Israel

Fostul ostatic american Peter Theo Curtis, eliberat duminică în Siria, se află în prezent la Tel-Aviv, în Israel, sub protecţia autorităţilor de la Washington şi se află "într-o stare de sănătate bună", au anunţat, luni, oficiali americani.

156 afișări
Imaginea articolului Americanul eliberat după doi ani de captivitate în Siria este în stare bună şi se află în Israel

Americanul eliberat după doi ani de captivitate în Siria este în stare bună şi se află în Israel

De asemenea, Guvernul american a recunsocut rolul jucat de Qatar în eliberarea lui Peter Theo Curtis, după aproape doi ani de captivitate în mâinile filialei siriene a Al-Qaida, Frontul al-Nosra, asigurând, totodată, că a cerut autorităţilor de la Doha să nu plătească răscumpărare în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a reamintit că Peter Theo Curtis a fost predat "Căştilor Albastre" ale ONU duminică seara, pe Platoul Golan, iar ulterior a fost "predat oficialilor americani, care l-au transportat la Tel-Aviv", unde se află în prezent.

Autorităţile de la Washington nu au prezentat nicio dată pentru revenirea în Statele Unite a bărbatului în vârstă de 45 de ani, prezentat de Guvernul american şi de familie drept "cercetător", "scriitor" şi "jurnalist".

"Pare să se afle într-o stare de sănătate bună", a mai afirmat Jennifer Psaki, adăugând că Peter Theo Curtis a fost "mai multe luni ostaticul unei organizaţii teroriste".

De asemenea, ea a precizat că, "din informaţiile pe care le deţine, nu mai există niciun alt cetăţean american deţinut de Frontul al-Nosra", gruparea islamistă care reprezintă organizaţia Al-Qaida în Siria şi luptă împotriva grupării sunnnite Stat Islamic, pe care o consideră prea radicală şi violentă.

Răpirea lui Peter Theo Curtis a fost păstrată secret de autorităţile americane şi niciun detaliu nu a fost dezvăluit în legătură cu circumstanţele răpirii şi perioadei de captivitate.

Întrebat despre rolul jucat de Qatar în eliberarea cetăţeanului american, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a asigurat că nu a fost plătită o răscumpărare.

"Familia Curtis a explicat că Guvernul din Qatar i-a asigurat că nu a plătit o răscumpărare pentru Peter Theo Curtis", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. "De fapt, am cerut la rândul nostru autorităţilor din Qatar, în conformitate cu politica Guvernului, să nu plătească o răscumpărare pentru Curtis", a insitat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici