Amnesty: Guvernele UE sunt cu bună ştiinţă "complice" la abuzurile asupra imigranţilor în Libia

Guvernele Uniunii Europene sunt cu bună ştiinţă "complice" la abuzurile suferite de sutele de mii de imigranţi aflaţi în Libia, prin măsurile luate pentru a limita migraţia dinspre Africa de Nord, a transmis organizaţia neguvernamentală Amnesty International, potrivit site-ului agenţiei DPA.

280 afișări
Imaginea articolului Amnesty: Guvernele UE sunt cu bună ştiinţă "complice" la abuzurile asupra imigranţilor în Libia

Amnesty: Guvernele UE sunt cu bună ştiinţă "complice" la abuzurile asupra imigranţilor în Libia

Într-un raport al organizaţiei se arată că refugiaţii aflaţi în Libia, inclusiv cei trimişi înapoi în această ţară, sunt plasaţi în tabere unde mulţi sunt supuşi abuzurilor, inclusiv tortură, detenţie arbitrară, muncă forţată şi execuţii extrajudiciare. De aceste abuzuri se fac vinovate autorităţile statului libian, diversele grupări armate active în această ţară şi traficanţii de persoane.

"Guvernele europene nu doar că erau la curent cu aceste abuzuri, dar prin susţinerea în mod activ a autorităţilor libiene în acţiunile lor de stopare a traversărilor pe mare şi reţinere a oamenilor în Libia, acestea sunt chiar complice la aceste infracţiuni", a completat declarat John Dalhuisen, directorul pentru UE al Amnesty.

Organizaţia pentru drepturile omului a indicat Italia ca prim exemplu în acest sens, prin faptul că Roma se află în fruntea eforturilor UE de finanţare a taberelor de detenţie din Libia, de pregătire a pazei de coastă libiene pentru interceptarea ambarcaţiunilor cu refugiaţi etc.

Dalhuisen cere guvernelor UE să "permită oamenilor să ajungă în Europa pe căi legale" şi să pună presiune asupra Libiei pentru oprirea detenţiilor arbitrare şi garantarea accesului "nestânjenit" la Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici