ANALIZĂ: Cinci candidaţi de urmărit în alegerile legislative anticipate din Ucraina - FOTO

O femeie pilot încarcerată în Rusia, un jurnalist de investigaţii, un combatant populist şi un fost ministru al fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici se află printre candidaţii de urmărit în alegerile legislative anticipate care au loc duminică în Ucraina, relatează AFP.

310 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Cinci candidaţi de urmărit în alegerile legislative anticipate din Ucraina - FOTO

Iuri Boiko, fost ministru ucrainean al Energiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

  • NADIA SAVCENKO, în vârstă de 33 de ani, o femeie pilot de elicopter care a luptat împotriva separatiştilor proruşi în estul ţării, este prima pe lista formaţiunii Batkivşcina, a fostului premier Iulia Timoşenko, deşi este încarcerată în Rusia.

Tânăra şi-a construit reputaţia unui militar experimentat şi combativ înainte să intre în forţele ucrainene, prea puţin deschise femeilor. Mobilizată în Irak în perioada 2004-2005, ea a fost numită "GI Jane" de presa ucraineană.

Atunci când izbucneşte conflictul, ea pleacă să lupte în est, în cadrul Batalionului Aidar, unul dintre grupurile de voluntari formate să susţină forţele armate naţionale împotriva separatiştilor.

La începutul lui iulie, autorităţile ruse anunţă că au arestat-o şi o acuză de asasinarea cu premeditare a doi jurnalişti de la televiziunea publică rusă, în estul Ucrainei, la jumătatea lui iunie.

Este internată la Institutul Serbski, unde au fost închişi disidenţi sovietici. Anchetatorii ruşi justifică această măsură prin "gravitatea crimei pe care a comis-o, pasibilă de pedeapsa cu moartea sau închisoare pe viaţă".

  • ANDRII BILEŢKI, în vârstă de 35 de ani, comandantul Batalionului Azov care a apărat Mariupolul, un port strategic şi singurul oraş din estul rebel care rămâne alături de Kiev.

Candidat independent într-un cartier rezidenţial din Kiev, acest istoric cu vederi naţionaliste vrea să contribuie la dezvoltarea unei armate eficiente. El promovează reluarea confruntărilor armate în est, în primăvară, cu scopul de a-i înfrânge pe separatişti, care deţin controlul asupra unei bune părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk. În opinia sa, menţinerea acestui statu quo este "o crimă împotriva Ucrainei".

  • OLEG LIAŞKO (n.r. cel din spate în fotografia de mai jos), în vârstă de 41 de ani, un fost jurnalist cu cazier judiciar pentru furt şi liderul excentric al Partidului Radical (populist), s-a clasat, în pofida tuturor aşteptărilor, pe locul trei în urma alegerilor prezidenţiale din mai. Potrivit sondajelor, formaţiunea sa este a doua după favorită - blocul lui Petro Poroşenko.

Carismatic, un bun orator, acest amator de lovituri spectaculoase apără o ofensivă mai hotărâtă împotriva separatiştilor şi s-a afişat, în est, alături de combatanţi. A venit cu o furcă, simbolul său electoral, la Congresul formaţiunii sale şi la un talk-show de televiziune. Unii alegători spun că le place partea lui "distractivă", în plin război şi criză economică.

  • MUSTAFA NAIEM, în vârstă de 33 de ani, un jurnalist ucrainean de investigaţie de origine afgană, se prezintă în alegeri pe lista preşedintelui Petro Poroşenko.

Îndemnurile sale la manifestaţii, postate pe Facebook, au mobilizat susţinători ai integrării europene, după refuzul autorităţilor de a semna Acordul de Asociere cu UE, o mişcare care a luat amploare şi a răsturnat de la putere regimul preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. El crede că sunt necesare feţe noi la putere pentru a schimba sistemul.

  • IURI BOIKO, în vârstă de 56 de ani, un fost ministru al Energiei al lui Ianukovici şi însărcinat cu negocierile cu Rusia în sectorul gazelor naturale, el conduce Blocul Opoziţiei proruse, un avatar al Partidului Regiunilor al fostului preşedinte prorus.

A fost acuzat de presă de o presupusă deturnare a sumei de 300 de milioane de dolari, în cadrul achiziţionării unei societăţi publice ucrainene de utilaje de foraj, un caz cunoscut sub numele de "macaralele lui Boiko". El respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici