ANALIZĂ: Hillary Clinton înfruntă testul primei dezbateri din alegerile primare democrate

Hillary Clinton îşi întâlneşte marţi, în Las Vegas, cei patru rivali, inclusiv pe surprinzătorul senator Bernie Sanders din Vermont, în prima dintr-o serie de dezbateri televizate menite să departajeze candidaţii democraţi odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 2016, relatează AFP online.

1114 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Hillary Clinton înfruntă testul primei dezbateri din alegerile primare democrate

ANALIZĂ: Hillary Clinton înfruntă testul primei dezbateri din alegerile primare democrate (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Umbra vicepreşedintelui Joe Biden - care ezită să se lanseze în cursă pentru a treia oară şi provoacă discuţii aprinse pe această temmă de câteva săptămâni -, planează asupra acestei întâlniri.

Ceilalţi trei candidaţi - Martin O'Malley, Lincoln Chafee şi Jim Webb -, în mare parte necunoscuţi marelui public, vor încerca să se facă auziţi.

Dezbaterea se anunţă mai puţin colorată ca cele ale taberei republicane, impulsionate de prezenţa miliardarului Donald Trump şi formulelor sale şoc. Acesta din urmă, care a contribuit la recorduri istorice de audienţă (24 de milioane de telespectatori pentru Fox News, în august, şi 23 de milioane pentru CNN, în septembrie), a ironizat deja această întâlnire democrată, în faţa căreia telespectatorii riscă, în opinia sa, să adoarmă rapid.

Obiectivul lui Hillary Clinton, în vârsă de 67 de ani, care şi-a pierdut în ultimele luni statutul de super-favorită, este să convingă că ea rămâne cea mai credibilă în a le oferi democraţilor un al treilea mandat consecutiv la Casa Albă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la al Doilea Război Mondial încoace.

Miza lui Bernie Sanders, în vârstă de 74 de ani, care se prezintă ca un democrat socialist, este să dovedească faptul că, după ce a irupt pe scena naţională, unde nu-l aştepta nimeni, nu este doar un "agitator" al ideilor, un critic acerb al elitelor şi lumii financiare, dar că poate să îmbrace şi haina de preşedinte.

Septuagenarul a promis că nu o va ataca personal pe Hillary Clinton, pe care o "respectă", dar a anunţat că intenţionează să profite de această primă apariţie pe scenă alături de fosta şefă a diplomaţiei americane (2009-2013) pentru a face cunoscută diferenţa dintre ei şi a arăta cu degetul schimbările de poziţie ale acesteia din urmă.

"Oamenii vor trebui să compare hotărâre mea - şi constanţa mea - în a ţine piept Wall Streetului şi marilor grupuri cu cele (ale lui Hillary Clinton)", a declarat el duminică pentru NBC.

Potrivit ultimului sondaj CBS, fosta senatoare din New York se bucură de 46% din intenţiile de vot, iar senatorul din Vermont de 27%.

"Cursa abia începe"

În pofida faptului că cei doi candidaţi urmează aceeaşi linie în mai multe dosare emblematice, poziţia lui Hillary Clinton este mai puţin confortabilă.

Fostul guvernator din Maryland Martin O'Malley, în vârstă de 52 de ani, cel mai tânăr candidat, evocă neobosit faptul că istoria este plină de alegeri în care "favoritul de neoprit" a sfârşit prin a fi învins.

"Pentru marea majoritate a americanilor, cursa din Partidul Democrat abia începe", sublinia duminică, pentru CNN, acest pasionat de muzică. El curtează, la fel ca "Bernie", aripa stângă a partidului, dar rămâne încrezător, în pofida sondajelor puţin măgulitoare până acum, în capacitatea sa de a atrage alegători în vârstă de până în 40 de ani.

Pentru cei cinci pretendenţi la învestitura democrată, această dezbatere, în Nevada, urmează să fie totodată ocazia de a se poziţiona faţă de alt democrat, care nu se va mai afla în cursă de această dată, şi anume Barack Obama.

Organizată într-un hotel-cazino din Las Vegas, de către CNN şi Facebook, dezbaterea începe la ora locală 20.30 (miercuri 3.30, ora României). Ea va fi transmisă în direct pe CNN, CNN International şi CNN.com.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici