ANALIZĂ înainte de alegerile legislative din Germania: SPD, împovărat de moştenirea reformelor lui Gerhard Schröder

Social-democraţii germani, în campanie pentru a pune capăt erei Merkel, sunt împovăraţi de reformele statului providenţă, lansate cu zece ani în urmă de Gerhard Schröder, care au redresat ţara, dar au zdrobit stânga.

130 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ înainte de alegerile legislative din Germania: SPD, împovărat de moştenirea reformelor lui Gerhard Schröder

Gerhard Schröder (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încă este un subiect actual", afirmă pentru AFP Benedikt Falszewski, preşedintele unui filiale locale a partidului social-democrat SPD, în Duisbourg (vestul Germaniei), un mare oraş industrial din regiunea Ruhr.

"Oamenii consideră că este un lucru nedrept, ei cred că SPD şi-a trădat valorile", adaugă Falszewski, care face campanie în Duisbourg pentru un al doilea mandat al deputatei social-democrate locale.

"Acesta" este Agenda 2010, iniţiată în urmă cu zece ani de predecesorul lui Merkel, pentru a oferi de lucru numeroşilor şomeri, în special prin reduceri drastice ale beneficiilor sociale. În acea perioadă, publicaţia The Economist a supranumit Germania "bolnavul Europei".

Procedând astfel, Schröder, "în ochii multor alegători, s-a îndepărtat de principiul de bază (al SPD), cel al justiţiei sociale", apreciază Jens Walther, politolog de la Universitatea din Düsseldorf.

Acesta a însemnat o lovitură grea pentru SPD, cel mai vechi partid din Germania şi care tocmai a sărbătorit 150 de ani. Aproximativ 130.000 de persoane şi-au înapoiat legitimaţiile de membru de partid, în perioada 2003-2008, scorurile electorale au scăzut, iar în această atmosferă de nemulţumiri a fost înfiinţat un nou partid de stânga, Die Linke.

"Toată lumea este invidioasă"

Zece ani mai târziu, Germania are una dintre cele mai prospere economii din Europa, iar statele vecine o invidiază pentru rata scăzută a şomajului. Mai mulţi economişti, inclusiv de dreapta, consideră că acesta este un efect al reformelor lui Schröder.

În străinătate, "toată lumea este invidioasă", potrivit lui Walter. Sunt mulţi, în Franţa, de exemplu, care analizează oportunitatea de a reproduce acest model.

Pentru numeroşi social-democraţi germani, Schröder este cel care a ştiut "să plaseze necesitatea de dezvoltare a statului înaintea intereselor sale", potrivit unui editorial al cotidianului Rheinische Post.

Dar majoritatea celor din SPD neagă acest fapt, iar această situaţie complică misiunea candidatului Peer Steinbrück, care ţine cont de Agenda 2010 şi vrea s-o împiedice pe Merkel să câştige al treilea mandat la conducerea Cancelariei germane.

Ideea justiţiei sociale se află la baza programului SPD, care vrea să limiteze creşterea preţurilor pentru chirii, să suţină familiile şi să introducă un salariu minim. Dar în opinia numeroşilor simpatizanţi de stânga, reformele din acea perioadă au subminat credibilitatea partidului de apărător al intereselor celor vulnerabili.

"Când spunem: «vrem să revenim la unele aspecte ale reformelor din acea perioadă», oamenii ne răspund: «voi sunteţi cei care se află la originea»" tuturor acestor probleme, relatează Falszewski. În circumscripţa sa, care tradiţional susţine partidul de stânga, "dezamăgirea este mare", chiar dacă SPD rămâne prima alegere a cetăţenilor.

În afară de reformele lui Schröder, pragul de pensionare la 67 de ani, decis în 2007 de Guvernul de coaliţie dintre conservatori şi social-democraţi, provoacă numeroase resentimente, potrivit lui.

În ceea ce îl priveşte pe fostul cancelar Schröder, el este sigur că acţiunile sale sunt justificate. În ultimele săptămâni, matadorul SPD a venit şă-şi expună părerea, cu riscul de a-l face să pară "pasiv şi implicat insuficient" pe candidatul Steinbrück, comentează cotidianul Handelsblatt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici