ANALIZĂ: Indiferent de tabăra politică, oficialii europeni cer politicienilor români oprirea disputelor

Oficialii europeni cer politicienilor de la Bucureşti să înceteze disputele şi să colaboreze pentru stabilizarea situaţiei politice, respectând democraţia şi statul de drept, apreciind că nu există un învingător clar în urma votului de la referendumul din 29 iulie

3057 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Indiferent de tabăra politică, oficialii europeni cer politicienilor români oprirea disputelor

ANALIZĂ: Indiferent de tabăra politică, oficialii europeni cer politicienilor români oprirea disputelor (Montaj Foto)

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, dar în egală măsură şi creştin-democraţii, şi socialiştii din Parlamentul European, aliaţi ai PDL, respectiv ai PSD, au apreciat că referendumul ar trebui să reprezinte finalul confruntărilor politice, după care toţi actorii politici să acţioneze pentru binele ţării şi în respectul democraţiei şi normelor europene.

- Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a făcut apel la forţele politice din România să vadă rezultatul referendumului ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic.

"Apelez la toate forţele politice din România de a înţelege rezultatul referendumului, care începe să se contureze, ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic. În pofida tuturor dezacordurilor existente, acestea vor trebui să regăsească acum calea către o colaborare constructivă în interesul României şi al cetăţenilor români", afirmat Westerwelle.

De asemenea, acesta a făcut apel la clarificarea şi soluţionarea disputelor politice "în cadrul procedurilor şi instituţiilor democratice".

"Diferenţele de opinie trebuie clarificate şi soluţionate în cadrul procedurilor şi instituţiilor democratice", a mai spus Westerwelle.

- Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a îndemnat liderii politici din România să depăşească subiectele de dispută şi să coopereze pentru soluţionarea problemelor ţării.

"Am luat cunoştinţă de rezultatele referendumului. Le cer tuturor liderilor politici din România să depăşească disensiunile şi să accepte să colaboreze pentru rezolvarea problemelor cu care România se va confrunta în următoarele săptămâni şi luni, demonstrând respectul reciproc fără de care democraţia ar fi doar un set de reguli formale", a declarat Jean-Claude Mignon.

"De asemenea, le cer liderilor politici să asigure independenţa justiţiei, care este esenţială pentru stabilirea şi consolidarea statului de drept. Cred că tărie că România nu trebuie să eşueze în refomarea instituţiilor, în sensul clarificării responsabilităţilor şi simplificării" modului de funcţionare a acestora, a adăugat preşedintele APCE, care a efectuat cu o săptămână înainte de referendum o vizită de informare la Bucureşti.

- Hannes Swoboda, preşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor din PE, a constatat că nu există învingători în urma referendumului şi a îndemnat forţele politice din România să acţioneze în mod responsabil pentru binele ţării şi pentru pentru depăşirea disputelor, în scopul consolidării credibilităţii României în Europa.

"Nu există învingători în referendumul din România. Acum, toate partidele politice trebuie să se asigure că România nu va fi perdantă. Forţele politice din România trebuie să acţioneze în mod responsabil pentru bine ţării şi trebuie să renunţe la dispute, care riscă să pună sub semnul întrebării credibilitatea României şi poziţia ţării în Europa", a afirmat luni Swoboda.

"Toată lumea din România şi din Europa trebuie să înceteze să vorbească despre o lovitură de stat. A fost un proces democratic prevăzut în Constituţia României şi toate acuzaţiile referitoare la fraude electorale s-au dovedit a fi false. Prioritatea pentru România este să aibă o guvernare eficientă în care toţi membrii să colaboreze constructiv pentru continuarea reformelor necesare. Accentul trebuie să fie pus pe stabilizarea economiei, pe adoptarea reformelor judiciare şi intensificarea acţiunilor de combatere a corupţiei, nu pe dispute interne", a subliniat liderul grupului S&D.

"În contextul rezultatului inconclusiv al referendumului, toate forţele politice trebuie să fie pregătite de o campanie electorală corectă şi democratică. Cetăţenii României vor decide în toamnă cine trebuie să guverneze ţara. Dacă preşedintele Traian Băsescu revine la Preşedinţie, va trebui să respecte majoritatea parlamentară şi să depăşească disputele politice, iar aceasta este cea mai importantă sarcină a unui preşedinte", a încheiat Swoboda.

- Preşedintele PPE, Wilfried Martens, şi Joseph Daul, liderul grupului popular din Parlamentul European, au declarat că au luat notă de eşecul referendumului şi au subliniat că trebuie pus capăt instabilităţii politice declanşată de tentativa de destituire a preşedintelui Traian Băsescu.

"Am luat notă de eşecul referendumului de demitere a preşedintelui României, Traian Băsescu. Trebuie să se pună capăt instabilităţii politice declanşată de tentativa de destituire a şefului statului. Acţiunile politice iresponsabile nu se regăsesc în UE şi nu sunt tolerate de instituţiile europene şi de comunitatea democratic internaţională", afirmă cei doi lideri ai PPE.

De asemenea, ei afirmă că "acţiunile abuzive" ale Guvernului condus de Victor Ponta au dăunat credibilităţii internaţionale a României în ultimele săptămâni, iar reîntoarcerea Guvernului la responsabilitate este acum o "problemă de maximă prioritate".

"Guvernul trebuie să implementeze toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în privinţa respectării statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar. De asemenea, Guvernul trebuie să continue să implementeze, fără întârziere sau ocolişuri, angajamentele făcute către partenerii internaţionali ai României, incluzând şi FMI. România are nevoie de reforme care să fie în linie cu celelalte ţări europene, nu de înţelegeri oculte semnate de preşedinţii partidelor Socialist şi Liberal. Românii merită să traiască în baza standardelor europene, nu împinşi de agendele paralele ale politicienilor USL", au subliniat Martens şi Daul.

Totodată, cei doi şi-au mai exprimat dorinţa de a continua să coopereze cu preşedintele Traian Băsescu şi cu "toate forţele politice angajate în respectarea statului de drept şi a valorilor şi regulilor europene".

- Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frederic Vincent, s-a abţinut de la comentarii, în lipsa unor rezultate finale ale referendumului. El a arătat totuşi că instituţia de la Bruxelles urmărit cu mare atenţie desfăşurarea referendumului din România şi în mod deosebit rata de participare la vot, adăugând că alte comentarii vor fi făcute după anunţarea rezultatelor oficiale.

"În mod efectiv, Comisia Europeană a urmărit cu mare atenţie modul în care s-a derulat acest referendum, în mod deosebit subiectul ratei de participare la vot. Noi am fost clari cu privire la această problemă, care a făcut şi subiectul unui schimb de scrisori şi al unei întâlniri între preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi premierul Victor Ponta. În acest moment, nu avem rezultatele finale oficiale, mai ales cu privire la rata participării şi nu putem comenta mai mult", a afirmat Frederic Vincent.

De asemenea, el a mai asigurat că instituţia de la Bruxelles va continua să urmărească atent evoluţiile politice din România.

(Material realizat de Marius Frăţilă, marius.fratila@mediafax.ro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici