ANALIZĂ: Kievul luptă împotriva corupţiei din armată cu ajutorul detectorului de minciuni

Combaterea corupţiei în rândul armatei ucrainene este, probabil, una dintre cele mai grele meserii din lume, dar, cu o echipă de patrioţi şi un detector de minciuni, soluţia a fost găsită la Kiev.

157 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Kievul luptă împotriva corupţiei din armată cu ajutorul detectorului de minciuni

ANALIZĂ: Kievul luptă împotriva corupţiei din armată cu ajutorul detectorului de minciuni (Imagine: Epa)

David Arahamia ştia că nivelul corupţiei în Ministerul ucrainean al Apărării era ridicat, dar ceea ce a descoperit l-a uimit. "Este foarte mare", a afirmat el. "Niciunul dintre contractele pe care le-am verificat nu a fost ferit de corupţie. Comisioanele se situează între 10 şi 90%", a spus Arahamia.

El a explicat că metoda cea mai folosită constă în creşterea preţurilor comenzilor, apoi sustragerea banilor şi cumpărarea unor echipamente ieftine. În cel mai rău caz, o mică parte din marfă este transferată într-un depozit, unde, ulterior, este produsă o explozie şi este învinovăţit inamicul, iar fragmentele sunt vândute pe piaţa neagră.

"Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu câteva luni. Un depozit plin cu echipamente de ultimă tehnologie a fost vizat de o rachetă venită nu se ştie de unde", a relatat David Arahamia.

În opinia armatei ucrainene, slab pregătită şi subechipată în faţa rebelilor proruşi, vina aparţine Kievului şi occidentalilor, iar în opinia Moscovei astfel de acţiuni pot fi fatale.

Din acest motiv, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a pus în aplicare la Ministerul Apărării planurile pentru eradicarea corupţiei. Şeful statului ucrainean l-a însărcinat pe David Arahamia şi echipa sa, formată din 11 voluntari, să verifice contractele ministerului.

"Avem dreptul să mergem oriunde şi, dacă cineva ne opreşte, ne putem adresa direct preşedintelui", a menţionat Arahamia, care speră că acţiunea sa, dacă se finalizează cu succes, va reprezenta un model pentru lupta împotriva corupţiei şi în alte ministere.

- Detector de minciuni

Prima provocare pentru David Arahamia, conducătorul unei companii informatice, a cărui familie s-a refugiat în Ucraina în timpul războiului civil din Georgia din anii '90, a fost selecţionarea colaboratorilor.

I-a supus pe toţi candidaţii unui test cu detectorul de minciuni timp de aproape patru ore şi jumătate pentru a le verifica patriotismul şi incoruptibilitatea. Un sfert dintre voluntari nu a trecut testul. Cei care au fost aleşi şi-au început activitatea la jumătatea lunii noiembrie, căutând o modalitate pentru a combate corupţia şi a organiza livrările de arme, raţii şi muniţii.

Primele rezultatele au început să se vadă. În urmă cu două săptămâni, şeful serviciului achiziţii, Oleksandr Zrajevski, a fost arestat. Anchetatorii au descoperit 420.000 de dolari în seiful său. "Suma reprezenta doar banii de buzunar. El purta un ceas în valoare de 200.000 de dolari cu care mergea la birou!", a dezvăluit David Arahamia.

Directorul Departamentului pentru Sănătate din Ministerul Apărării este, la rândul său, vizat de o anchetă, împreună cu mai mulţi ofiţeri. Următoarea etapă constă în testarea acestora cu detectorul de minciuni. "Prevăd un număr masiv de pensionări anticipate în următoarele săptămâni", spune glumind David Arahamia.

- Militarii cerşesc benzină

Pe de altă parte, corupţia a sporit lipsurile cu care se confruntă deja trupele ucrainene, devenite dependente de donaţii. Anton Tarassov, voluntar în asociaţia de caritate VS Ucraina-World, spune că atunci când a ajuns pentru prima oară într-o divizie de artilerie de pe linia frontului, în apropiere de regiunea rebelă Lugansk, "maşinile erau oprite pentru a cere benzină pentru punerea în funcţiune a generatorului". "Mi-au arătat tabăra lor. Aveau un singur sac de dormit şi niciun cort", a declarat el.

Voluntarii le-au donat haine groase, generatoare diesel şi cizme. O companie informatică le-a livrat chiar şi tablete cu programe militare piratate pentru ca militarii să nu mai primească prin telefon ordinele şi să calculeze traiectoria cu ajutorul hărţii şi a compasului.

"Cea mai mare parte dintre echipamente nu ajung la soldaţi. Peste 30% au fost deturnate la începutul conflictului, în aprilie", a explicat Olena Masorina, directoarea VS Ucraina-Wordl, deputată la Kiev. "Ofiţerii păstrează o parte dintre echipamente pentru ei şi ulterior acestea sunt revândute pe Internet", asigură ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici