ANALIZĂ: Lumea primeşte cu entuziasm apropierea istorică între Statele Unite şi Cuba

Anunţul normalizării relaţiilor diplomatice între Statele Unite şi Cuba a fost primit cu entuziasm, miercuri, atât în America, cât şi în Europa, unde există speranţe că acest gest va scoate Cuba din izolare.

540 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Lumea primeşte cu entuziasm apropierea istorică între Statele Unite şi Cuba

ANALIZĂ: Lumea primeşte cu entuziasm apropierea istorică între Statele Unite şi Cuba (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre principalii artizani ai acestei normalizări, Papa Francisc, a fost primul, miercuri, care a salutat "decizia istorică", anunţată puţin mai devreme simultan la Washington şi la Havana de către preşedintele american Barack Obama şi liderul cubanez Raul Castro.

"Sfântul Părinte doreşte să-şi exprime marea satisfacţie pentru decizia istorică a Guvernelor Statelor Unite şi Cubei privind stabilirea relaţiilor diplomatice, cu scopul de a depăşi, în interesul propriilor cetăţeni, dificultăţile care au marcat istoria recentă", se arată într-un comunicat al Vaticanului.

Sfântul Scaun a confirmat că a primit în octombrie delegaţii ale celor două ţări, cărora le-a oferit "bunele sale oficii pentru a favoriza un dialog constructiv pe teme delicate".

Canada, care a fost, începând din iunie 2013, "gazda unor oficiali de rang înalt ai Statelor Unite şi Cubei", a felicitat, de asemenea, cele două Guverne "pentru dialogul lor şi negocierile (...) care vor conduce la relaţii normale", a anunţat premierul Stephen Harper, a cărui ţară nu a întrerupt niciodată relaţiile diplomatice cu Cuba după revoluţia din 1959.

Ţările din America Latină, reunite în Argentina pentru al 47-lea summit Mercosur, au salutat acest pas spre pace pe continent. Chiar şi criticul cel mai acerb al Washingtonului, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro li s-a alăturat pentu a saluta această "rectificare istorică".

"Gestul lui Obama este curajos şi necesar pentru istorie", a apreciat Maduro, văzând în acesta o "victorie a moralei", o "victorie a lui Fidel" Castro, o victorie "istorică a poporului cubanez".

Lăsând la o parte, pentru moment, resentimentul lor faţă de marele vecin din Nord, ministrul ecuadorian de Externe a felicitat pe Twitter "Cuba şi Statele Unite pentru acordurile obţinute", în timp ce omologul său chilian şi-a exprimat speranţa că acest "început al sfârşitului Războiului Rece pe continentul american" va permite "o normalizare (a relaţiilor) care", potrivit lui, "va face bine întregii regiuni".

Mai la sud de Washington, mulţi speră că această apropiere cu Cuba, după o jumătate de secol de linişte diplomatică, "deschide poarta ca, într-un viitor, sper, apropiat, să ne împlinim visul de a avea un continent unde predomină pacea totală între naţiuni şi în cadrul acestora", a afirmat Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei, marele aliat al Statelor Unite în regiune.

În Europa, Germania a salutat "o veste foarte bună în aceste vremuri bogate în conflicte", amintind că, în 2013, Uniunea Europeană a deschis deja un dialog cu Cuba, în special pentru ameliorarea drepturilor omului.

Franţa, foarte implicată în apropierea Bătrânului Continent de Havana, şi-a exprimat speranţa că această normalizare va conduce la "anularea, în cele din urmă, a embargoului impus acestei ţări", a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

"Acordul (dintre Washington şi Havana) este foarte important. După 50 de ani, cele două ţări restabilesc pe deplin relaţiile diplomatice şi o parte a embargoului va fi relaxată", a rezumat omologul său spaniol, José Manuel Garcia-Margallo, salutând o "informaţie aducătoare de speranţă".

Reacţiile cele mai virulente au venit din Statele Unite. Aleşi democraţi şi republicani partizani izolării Cubei au deplâns decizia lui Barack Obama care ar putea relaxa embargoul impus de John F. Kennedy în 1962. Şi exilaţi cubanezi din Miami au denunţat "o trădare" a preşedintelui american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici