ANALIZĂ: Migranţi continuă să sosească în Grecia, în pofida Acordului UE-Turcia. 875 de nou-sosiţi în 24 de ore

Aproximativ 50 de migranţi şi refugiaţi erau primele persoane care au sosit duminică pe Insula greacă Lesbos, după intrarea în vigoare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a acordului încheiat vineri de eurpeni şi turci, relatează Reuters online.

ANALIZĂ: Migranţi continuă să sosească în Grecia, în pofida Acordului UE-Turcia

Ei îşi agită braţele, se îmbrăţişează şi zâmbesc, vizibil fericiţi să pună piciorul pe solul european, după o traversare periculoasă a Mării Egee dinspre Turcia, la bordul unei bărci pneumatice, aşa cum au procedat, înaintea lor, alte zeci de mii de persoane aflate în căutarea azilului.

Acest acord este menit să pună capăt venirii unor noi migranţi şi refugiaţi în Uniunea Europeană şi să "destructureze modelul economic al traficanţilor" de persoane.

În schimbul unei consolidări a unui ajutor financiar promis Ankarei, unei accelerări a liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci şi unei reluări a negocierilor de aderare la UE, autorităţile turce acceptă să reprimească migranţi care sosec clandestin pe insulele elene după ce traversează Marea Egee.

Acordul, încheiat vineri, prevede trimiterea înapoi în Turcia a tuturor persoanelor care sosesc ilegal pe insulele greceşti, pe Marea Egee, începând de duminică, potrivit principiului "unul la unu": "în schimbul fiecărui sirian trimis înapoi în Turcia de pe insulele greceşti, alt sirian va fi reinstalat din Turcia către UE, ţinând cont de criteriile ONU de vulnerabilitate".

Textul precizează că migranţii care sosesc pe insulele elene vor fi "corespunzător înregistraţi, iar orice solicitare de azil va fi tratată în mod individual", în cooperare cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). "Migranţii care nu cer azil sau a căror cerere de azil a fost considerată nefondată ori nu poate fi primită (...) vor fi trimişi înapoi în Turcia".

875 de nou-sosiţi în 24 de ore

Epuizaţi, dar uşuraţi, migranţii care au sosit duminică dimineaţa pe ţărmul Insulei Lesbos îşi înveleau hainele ude în pături de supravieţuire, în timp ce voluntari le ofereau haine uscate şi hrană.

Potrivit unui oficial din cadrul poliţiei, aproximativ 12 ambarcaţiuni au sosit, până la ora locală 6.00 (6.00, ora României), pe această coastă, în apropiere de aeroportul din Mytilene. Un jurnalist Reuters a asistat la sosirea a trei ambarcaţiuni în doar o oră de la ivirea zorilor. Doi bărbaţi au fost scoşi în stare de inconştienţă dintr-una dintre ambarcaţiuni, în ţipetele însoţitorilor lor de drum.

Până duminică la prânz, 875 de persoane au sosit, în ultimele 24 de ore, potrivit unei estimări a Guvernului grec.

Cei care au decis să înfrunte valurile pentru a ajunge în Europa speră să reuşească să treacă mai departe, în pofida Acordului de la Bruxelles.

Hussein Ali Mohammed, un sirian ale cărui studii, la Litere, au fost întrerupte de război, declară că intenţionează să se ducă în Danemarca pentru a-şi continua şcoala. El spune că este "la curent" cu acordul de vineri. Dar, adaugă el, speră "să treacă frontierele". "Sper să-mi pot termina studiile aici, asta e tot. Nu vreau bani, vreau doar să-mi termin studiile. Acesta este mesajul meu", subliniază el.

Hussein Ali Mohammed şi-a multiplicat locurile de muncă în Turcia, pentru a putea plăti serviciile unui traficant, iar cea mai mare temere a sa, în prezent, este să fie trimis de cealaltă parte a Mării Egee. "Am muncit foarte, foarte dur în Turcia. Am economisit ca să vin aici", spune el.

Alt nou-sosit, Mohammed, un informatician în vârstă de aproximativ 30 de ani, originar din Deraa, în sudul Siriei, spune că vrea să rămână în Grecia până când găseşte un mijloc să ajungă la soţia şi fiul său, în Germania.

Primele trimiteri înapoi în Turcia, pe 4 aprilie

Primele trimiteri înapoi în Turcia sunt prevăzute să înceapă din 4 aprilie, până când Grecia va implementa un sistem de examinare accelerată a solicitărilor de azil. UE a promis să trimită o misiune de 4.000 de agenţi suplimentari în Grecia, inclusiv judecători, traducători şi vameşi, în vederea soluţionării fiecărui caz în mod individual.

Însă legalitatea Acordului dintre Uniunea Europeană şi Turcia continuă să ridice întrebări, iar soarta a zeci de mii de migranţi şi refugiaţi deja sosiţi în Grecia este neclară.

Aproximativ 144.000 de persoane - sirieni, irakieni şi afgani în mare parte - au sosit de la începutul anului în Grecia, potrivit UNHCR. Aproape 60% dintre aceste persoane sunt femei şi copii. În 2015, aproape 860.000 de persoane au ajuns în Grecia pe cale terestră sau maritimă, tot potrivit UNHCR.

Foarte puţine, eventual niciuna dintre aceste persoane nu intenţionează să rămână în Grecia, dorind să ajungă în nordul Europei, mai ales în Germania, unde speră să obţină ajutor şi perspective mai bune de angajare decât în Grecia, afectată în continuare de criza economică.

Însă odată cu închiderea frontierelor şi "rutei prin Balcani", cel puţin 48.000 de migranţi şi refugiaţi au rămas blocaţi în Grecia, în tabere şi porturi.

Aproximativ 12.000 dintre aceste persoane aşteaptă în condiţii deplorabile la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, în speranţa că-şi vor putea continua drumul către nord.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 6 comentarii
Taguri:
GRECIA ,
MIGRARE ,
COMENTARII
  • sfm@qwe 21 mar 2016

    Să vină imigranții, poate ajută la decontaminarea Harghitei si Covasnei de borraturile mongoloide.

  • stanley jhonson 21 mar 2016

    imigrantii astia sunt periculosi rau, ati vazut ce tupeu au machidonii azi. ar trebui luati la intrebari.

  • Ion Antonescu 20 mar 2016

    Cu miliardele UE ,Erdogan trimite cat mai multi Musulmani in Europa si le va construi cat mai mullte moschei ,prostimea din Europa plateste !

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Ce părea doar un zvon a devenit realitate. Anunţul neaşteptat facut de Gabriela Firea în direct