ANALIZĂ: Netanyahu egalează marţi recordul lui Winston Churchill, de trei discursuri în Congresul SUA

Discursul pe care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, îl va susţine marţi la ora locală 11.00 (18.00 ora României) în Congresul Statelor Unite va fi cel de-al treilea în faţa Legislativului american din cariera sa politică, egalând recordul deţinut de fostul premier britanic Winston Churchill.

488 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Netanyahu egalează marţi recordul lui Winston Churchill, de trei discursuri în Congresul SUA

ANALIZĂ: Netanyahu egalează marţi recordul lui Winston Churchill, de trei discursuri în Congresul SUA (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Netanyahu va deveni astfel a doua persoană din istorie care deţine un astfel de record, depăşindu-i pe fostul preşedinte sud-american Nelson Mandela şi fostul premier israelian Yitzhak Rabin, care s-au adresat Congresului de două ori. Fostul premier israelian Ehud Olmert şi fostul preşedinte Shimon Peres s-au adresat Congresului american doar o singură dată în decursul carierei lor politice.

Singurul om politic care a susţinut trei discursuri în faţa Legislativului Statelor Unite a fost Winston Churchill, prim-ministru în Marea Britanie între 1940 şi 1945 şi 1951-1955. Cel mai important discurs al lui Churchill în Congresul american a fost cel din 26 decembrie 1941, acesta fiind urmat de un altul în 1943 şi ultimul în 1952.

Marţi, după ce a acceptat o invitaţie controversată a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, premierul israelian i se va alătura acestuia în analele istoriei. Ca o diferenţă însă faţă de vizita lui Netanyahu, care intervine pe fondul unor divergenţe cu Casa Albă, călătoria lui Churchill în Statele Unite, în 1941, când liderul britanic a susţinut primul său discurs în Congresul american, a contribuit la strângerea relaţiilor diplomatice.

La câteva zile după atacul surpriză al japonezilor asupra Flotei Pacificului staţionată la Pearl Harbor, la 7 decembrie 1941, Churchill a făcut o călătorie transatlantică periculoasă şi a ajuns în Statele Unite la 22 decembrie, la timp pentru a petrece Crăciunul la Casa Albă. În 26 decembrie, el a susţinut un discurs puternic şi optimist în faţa aliaţilor, pe care l-a încheiat după 30 de minute cu un semn al victoriei şi a fost aclamat cu un torent de aplauze.

Şi Netanyahu va vorbi în faţa unor aliaţi în Congres, respectiv în faţa republicanilor şi a câtorva democraţi care susţin sancţiunile împotriva Iranului, o atitudine asupra căreia Casa Albă avertizează că deturnează negocierile în dosarul nuclear.

Nu mai puţin de 40 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi câţiva senatori au anunţat că nu vor asista la discurs. Printre absenţi se numără şi vicepreşedintele Joe Biden şi preşedintele Senatului.

Netanyahu şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că discursul său a creat o astfel de controversă şi a insistat că nu vrea ca acesta să fie intrepretat drept o lipsă de respect faţă de Obama şi Biroul Oval. El a afirmat, de asemenea, că nu a intenţionat să "implice Israelul în dezbaterea partizană americană".

La rândul său, preşedintele Barack Obama a spus că nu intenţionează să aibă o întâlnire cu liderul israelian pe parcursul vizitei acestuia la Washington, afirmând că vrea să evite orice speculaţie că s-ar implica în alegerile parlamentare din Israel.

Acest discurs controversat are loc cu doar două săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate din Israel, în urma cărora Netanyahu speră să îşi păstreze funcţia de prim-ministru. Adversarii lui Netanyahu cred că acest demers al premierului nu este generat de urgenţa reprezentată de ambiţiile nucleare ale Iranului, ci de intenţia aliaţilor conservatori ai acestuia de a-i oferi un avantaj înaintea alegerilor pe una dintre cele mai faimoase scene politice ale lumii, respectiv Congresul Statelor Unite.

Subiectul principal al discursului va fi Iranul, liderul israelian fiind extrem de suspicios în privinţa eforturilor internaţionale de încheiere a unui acord nuclear cu Teheranul. Netanyahu se teme că Statele Unite şi partenerii săi vor face Iranului prea multe concesii, ceea ce i-ar permite acestuia din urmă să fabrice o bombă atomică.

Pentru susţinătorii săi, Netanyahu este considerat un vizionar în acest domeniu, dedicându-şi mare parte din carieră avertizărilor că regimul de la Teheran este hotărât să obţină arma nucleară. Aceştia văd o asemănare între eforturile lui Netanyahu şi cele ale lui Churchill, care a avertizat asupra pericolului nazismului în anii '30, atunci când majoritatea liderilor politici din Lumea Liberă credeau că acesta poate fi contracarat prin negocieri.

Însă, chiar dacă Netanyahu va susţine cel mai puternic discurs din viaţa sa, capacitatea sa de a deturna negocierile sau de a-şi ralia două treimi din Congres necesare pentru introducerea unor noi sancţiuni împotriva Iranului este limitată, ceea ce el a recunoscut tacit.

Netanyahu a avut trei mandate de premier, respectiv între 1996-1999, 2009-2013 şi 2013-prezent, în care s-a concentrat pe ameninţările prezentate de Iran. În primul său discurs în Congresul american, în iulie 1996, susţinut la aproximativ o lună de la preluarea mandatului de premier, el a avertizat că un Iran dotat cu bomba atomică ar aduce "consecinţe catastrofale" nu numai pentru Israel şi pentru Orientul Mijlociu, ci pentru "întreaga omenire".

Ultima dată când a vorbit în Congres, în mai 2011, în timpul celui de-al doilea mandat de premier, Netanyahu a fost aclamat cu 28 de reprize de ovaţii care au durat 47 de minute, dar şi acest discurs a avut loc pe fondul divergenţelor cu administraţia Obama. Astfel, înaintea acestui eveniment, preşedintele american s-a pronunţat în favoarea înfiinţării unui stat palestinian pe baza frontierelor din 1967, iar Netanyahu nu a ezitat să îl sancţioneze verbal în faţa jurnaliştilor, în Biroul Oval, fiind un incident fără precedent pentru relaţiile israeliano-americane. În faţa Congresului, Netanyahu s-a declarat însă pregătit pentru "compromisuri dureroase", dând asigurări că "nu va abandona niciodată căutarea păcii".

Discursul de marţi va fi însă probabil cel mai important din cariera sa, el înfruntând un preşedinte american şi punându-şi în joc viitorul politic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici