ANALIZA unui expert în Relaţii Internaţionale şi Strategice: "Opoziţia vrea capul preşedintelui". Protestele sunt suprinzătoare în ţara în care resemnarea socială este regula de bază

"Opoziţia vrea capul preşedintelui", titrează vineri cotidianul elveţian Le Temps într-o analiză realizată de un expert de la Institutul pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), adăugând însă că aceasta este unită doar de neîncrederea în Guvern, care nu ţine însă loc de program.

1850 afișări
Imaginea articolului ANALIZA unui expert în Relaţii Internaţionale şi Strategice: "Opoziţia vrea capul preşedintelui". Protestele sunt suprinzătoare în ţara în care resemnarea socială este regula de bază

ANALIZA unui expert în Relaţii Internaţionale şi Strategice: "Opoziţia vrea capul preşedintelui". Protestele sunt suprinzătoare în ţara în care resemnarea socială este regula de bază (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cotidianul elveţian evocă scenele de violenţă de pe străzile din Bucureşti, adăugând că acestea sunt "surprinzătoare" în România, unde resemnarea socială este regula de bază.

Opoziţia şi-a fixat ca obiectiv să recupereze fronda socială, motiv pentru care Crin Antonescu, unul dintre liderii Uniunii Social-Liberale (USL), o "coaliţie oportunistă de trei partide", a cerut organizarea de alegeri anticipate, comentează Le Temps. El le-a cerut preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc să cedeze locul unui Guvern interimar de tehnocraţi.

"Traian Băsescu este la fel de nepopular astăzi pe cât de popular era în 2008. Visul s-a spulberat. Cel care este adeseori numit «Berlusconi al Balcanilor», pentru că are aceeaşi charismă, vulgaritate şi machism ca fostul premier italian, acum nu mai este susţinut. «Panaşul» său nu mai este decât clovnerie, îndrăzneala sa de a exagera", susţine Catherine Durandin, directoarea departamentului de cercetare la Institutul pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), specializată pe România.

Românii resimt o nedreptate imensă: corupţia, nepotismul şi un regim fiscal care îi favorizează pe cei bogaţi au agravat, mai mult decât în alte părţi, inegalităţile.

Criza economică şi socială a făcut loc resentimentului, explică Durandin. "Furia creşte împotriva austerităţii decise de Guvern în 2010 pentru a se supune FMI: reducerea cu 25 la sută a salariilor funcţionarilor, precum şi reducerea pensiilor. În plus, familiile resimt povara datoriilor contractate în perioada de creştere economică, între 2000 şi 2008", susţine ea.

Catherine Durandin precizează că opoziţia nu are un program. "Doar neîncrederea în Guvern îi uneşte, dar aceasta nu ţine loc de program. În plus, demisia nu este deja obţinută, nu îi stă în fire preşedintelui, care ar putea în schimb să deturneze furia românilor şi să o canalizeze împotriva Europei. Cu atât mai mult cu cât îi reproşează Bruxelles-ului că nu face nimic pentru a integra România în spaţiul Schengen, un subiect sensibil", conchide ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici